Новини Турагенции

Вижте най-красивите места в Ирландия

   
Вижте най-красивите места в Ирландия

Ирландия е известна като страната на хилядата "добре дошли". Изумруденият остров премахна всички ограничения за пътуване, наложени заради пандемията COVID-19. Сега страната може да се върне към това, което прави най-добре: да предложи на посетителите грандиозна ваканция.

CNN Travel представя най-красивите места за посещение в Ирландия. Ветровитият запад е известен с неговите гледки към Атлантическия океан, скалите на Мохер, легендарните места за сърф от Дингъл до Донегал, музиката на живо и спокойните местни жители, пише Profit.bg.

Древният изток, в който кралете на Ирландия някога са се разхождали по свещения хълм Тара, аристократите са се перчели в имението Powerscourt, днес приютява настоящия елит в крайбрежното Килини. Елегантният юг е особено привлекателен за туристите, където езера, планини, замъци и величествени къщи украсяват пейзажа по целия път от Кери до Уотърфорд.

Планините Морн и крайбрежието на Антрим на север пък са вдъхновили фантастични произведения - от „Нарния“ на К. С. Луис до „Игра на тронове“ на HBO.

Полнейборн, Клеър

Полнейборн е неолитна гробница в района Бърън на графство Клеър, датираща още от 4200 г. пр.н.е. Привлича около 200 000 посетители всяка година.

Инишмор, Острови Аран

Инишмор е най-големият от островите Аран в Голуей, край западното крайбрежие на Ирландия. Равният карстов терен е варовик, пресечен с пукнатини, известни като грики.
 

Бенбулбин, Слайго

Бенбулбин е подобно на челюст образувание от планините Дартри. Тя придобива своята отличителна форма през ледниковата епоха. Може да се открие на северозападния бряг.

Антрим, Северна Ирландия

 

Това рибарско селище на североизточния бряг е увековечено в „Игра на тронове“. Ако не ви изглежда достатъчно опасно в реалния живот, то на кратко разстояние с кола е ужасяващият въжен мост Carrick-a-Rede.

Скалите на Мохер, Клеър

Може би най-известната атракция на Ирландия, 214-метровите Скали на Мохер привличат около милион посетители всяка година. Намират се в югозападния край на региона Бърън.

Връх Еригал, Донегал

Връх Еригал е най-високият връх в Донегал, Северозападна Ирландия. Той е известен с розовия блясък на кварцовите си скали по залез слънце.

Килини, Дъблин

 

В ексклузивното крайбрежно предградие Килини, в Южен Дъблин, може да имате късмета да забележите Боно, когато излезете за мляко (въпреки че може да изпрати своя иконом).

Храм Мусендън, Дери

Декор на „Игра на тронове“, храмът Мусендън е от 18 век, първоначално построен като лятна библиотека. Той е кацнал драматично на върха на северозападна скала с изглед към Атлантическия океан.

Конемара, Голуей

 

Конемара, в северозападната част на Голуей, е един от официалните Gaeltacht региони на страната - или ирландско-говорящи. През 2010 г. броят на ежедневно говорещите ирландски в Ирландия като цяло се оценява на 83 000 от население от около 4.6 милиона.

Касългрегъри, Кери

 

Сърфистите могат да уловят вълни направо от Атлантическия океан в Касългрегори - село на половината път между оживения град Дингъл и Трали, където се провежда невероятно старият конкурс за красота „Роза на Трали“.

Powerscourt, Уиклоу

 

Популярно еднодневно пътуване от Дъблин, имението Powerscourt  е известно със своята грандиозна селска къща, озеленени градини, голф игрище и най-високия водопад в Ирландия.

Странгфорд, Даун

 

Селото се намира в устието на Странгфорд Лох - най-големия залив в Обединеното кралство или Ирландия. Ферибот го свързва със село Портафери, на южния край на полуостров Ардс.

Скелиг, Кери

 

Това е внушителна, ветровита скала и обект от световното наследство на ЮНЕСКО на 12 километра от югозападния бряг. Ако ви изглежда познато, това е, защото участва в „Междузвездни войни: Епизод VII – Силата се пробужда“.

Дългата стая на Trinity College, Дъблин

65-метровата „Дълга стая“ е основната зала на Старата библиотека в колежа. Бившите студенти, които са се вдъхновявали сред тези стени, включват Оскар Уайлд, Джонатан Суифт, Брам Стокър и Самюъл Бекет.

Бърън, Клеър

Бърън (от ирландската дума boíreann, която означава скалисто място) е 250-километров район в Югозападна Ирландия - огромен карстов пейзаж от натрошен варовик, скали, пещери, вкаменелости и скални образувания.

Доковете на Дъблин, Дъблин

 

Районът се радва на много нови придобивки през последните години, включително изграждането на конгресния център и моста на Самюъл Бекет (на снимката).

Замък Рос, Киларни

 

Замъкът датира от 15 век и се намира на брега на Лоу Лийн - най-голямото от трите езера на Киларни.

Замък Бларни, Корк

 

Замъкът и известният камък Бларни вътре в него са толкова красиви, че не е чудно, че хората прииждат тук от векове.

Нюгрейндж, Миф

 

Тази гробница на 5000 години е по-стара от египетските пирамиди и е удивителен подвиг на неолитното инженерство. Тя е подравнена с изгряващото слънце и на зимното слънцестоене най-вътрешната й камера е изпълнена със светлина. Билети за годишното събитие се предлагат само чрез лотария.

Пътят на великаните, Антрим

 

Легендата разказва, че тези взаимосвързани базалтови колони са се образували, когато ирландският гигант Фин Маккуул построил мост през Ирландско море, за да отиде да се бие с шотландски великан. Научното обяснение: тези 40 000 стълба са резултат от вулканично изригване преди около 50 до 60 милиона години.

Хълм Тара, Миф

Това е древното седалище на кралете на Ирландия и се използва от епохата на неолита. Маргарет Мичъл взаимства част от него, когато дава името на любимото имение на Скарлет О'Хара в „Отнесени от вихъра“.

Глендалох, Уиклоу

 

Ледниковата долина Глендалох е дом на монашеско селище от шести век, основано от Свети Кевин. Той е аскет, като една особено зловеща легенда твърди, че е удавил жена, която се опитала да го съблазни.

Кинсейл, Корк

 

Спирка по Wild Atlantic Way - 2500-километров път по западното крайбрежие, Кинсейл е куринарната столица на Ирландия.

Тъмните плетове, Антрим

 

Може да разпознаете тази алея от букови дървета от 18 век от втория сезон на „Игра на тронове“. Село Странокум вече е редовна спирка в обиколките на Северна Ирландия, посветени на сагата.

Замък Лисмор, Уотърфорд

 

Искате ли да отседнете в частен замък от 12 век, предлагащ 15 спални? Ирландското седалище на британския херцог на Девъншир, замъкът Лисмор, се предлага на ексклузивен наем - около 50 000 евро на седмица.

Остров Ахил, Майо

 

Ахил е най-големият остров край бреговете на Ирландия и е дом на около 3000 души. Земята тук е предимно торфено блато.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати