Новини Събития

Започна сезонът на цъфналите вишни в Токио

   
Започна сезонът на цъфналите вишни в Токио

Може да се каже, че японците са вманиачени на тема "сакура". С наближаването на пролетта, наред с прогнозата за времето, навсякъде дават и прогноза за датите на началото на цъфтежа на вишните, съобщава trip.dir.bg.

На 20 март, който тази година е първият официален ден на пролетта в северното полукълбо, в Токио се отвориха първите цветчета на вишните. Местните медии коментират, че това се случва четири дни преди обичайното.

През предишните две години обаче - 2020 и 2021 г. цъфтежът в столицата започна още по-рано (на 14 март, което е рекорд откакто започва воденето на статистика през 1953 г.).

От понеделник (21 март) паднаха COVID ограниченията в някои префектури в Япония, включително и столичната, но въпреки това партитата, посветени на сезона на сакура, ще останат забранени тази година.

Снимка: iStock by Getty Images

Шест от най-големите паркове в Токио забраниха пикниците и ограничиха достъпа до някои зони с вишневи дървета заради опасенията от голямо струпване на хора. Освен това страната остава до голяма степен затворена за чужденци, като за момента пътуването до Япония по несъществени причини остава невъзможно.

Снимка: iStock by Getty Images

Почитателите на японската природа могат все пак да станат част от пролетното пробуждане в страната. От 2020 г. местна компания започва Sakura Drone Project и заснема от птичи поглед някои от най-красивите места с цъфнали вишни в Япония.

Ханами се нарича традицията на японците да наблюдават преходната красота на цъфнали цветя, като обикновено под "цветя" се имат предвид тъкмо цъфналите вишни (понякога - по-рядко - и цъфнали сливи). Периодът на цъфтеж всяка година продължава само една или две седмици, но заради разнообразния релеф на страната в различните ѝ краища цъфнали дървета могат да се наблюдават от края на март (Окинава) до началото на май (Хокайдо).

Според историческите данни ханами се практикува поне от 1300 г. В миналото само елитът от императорския двор се наслаждавал на деликатната красота на розовите цветчета, а днес е занимание за всички японци. Организират се семейни пикници с тематични ястия, включително бисквити с осолени цветчета от вишни, топки мочи със сакура и различни видове суши.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати