Новини Събития

Реновираната тракийска гробница в Свещари ще бъде открита на 14 април

   
Реновираната тракийска гробница в Свещари ще бъде открита на 14 април

Продължават дейностите по проекта за реновация на тракийската царска гробница в село Свещари. Той е част от мащабен проект за популяризиране и социализиране на културния обект, който се намира под егидата на ЮНЕСКО от 1985 г. Официалното откриване на реновираната гробница ще се състои на 14 април 2022 г. със специална церемония.

Реновирането на гробницата „Свещари“ ще спомогне за превръщането на целия резерват Сборяново в предпочитана културна туристическа дестинация. Ето защо в приемния център ще бъде изложена нова временна изложба. Тя ще представя целия резерват, който освен тракийската гробница, включва множество обекти от различен вид: древен тракийски град, каменни ридове, пещери и други.

Предстои също и монтирането на нови стъклени пана в лабиринта пред гробницата. Те ще дават информация за постоянната експозиция във вътрешността на обекта. Междувременно се извършват дейности и по обновяване на цялата електро преносна мрежа в самата гробница по съвременна технология. Предстои монтиране и на допълнителните конструкции, които ще носят новото осветление по  проект на емблематичния за осветяването на културни обекти Марк Сътън Вейн. Дългогодишният му опит в архитектурното осветление на паметници, изкуство, музеи, интериор и екстериор на исторически сгради, дават гаранция за съвременния прочит в осветяването на царската гробница и в същото време ще поставят Сборяново  на челните места в културните туристически обекти на Европа.

„Марк Сътън Вейн ще дойде няколко дни преди официалното откриване в Свещари, за да напасне и тества осветлението, и да гарантира, че изпълнението е на достатъчно високо ниво, за да бъде цялостно преживяването за посетителите. Щастливи сме, че той работи съвместно с българска фирма по осветлението – Light Factor, която е доказала високите си нива на професионализъм, участвайки в осветяването на други емблематични за България културни обекти като централната сграда на БАН в София. В тази връзка, не е случайно името на проекта – „Свещари в нова светлина““ – споделя Цветелина Бориславова, основател на фондация Кредо Бонум.

В процес на подготовка е и специален проект за анимационен филм, който разказва по любопитен и интерактивен начин за предположенията кой владетел е погребан в царската гробница, но и повече за живота и бита на самите гети, които са обитавали тези земи. Проектът ще бъде осъществен от анимационно студио „Компот Колектив“ и е  вдъхновен от 40-тата годишнина от откриването на обекта през 1982 г. Той ще бъде представен на официалното откриване.

Проектът се реализира с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство – Ambassador’s Fund For Cultural Preservation. Ръководи се от фондация Credo Bonum, с подкрепата на Министерство на културата и ИМ Исперих.

„Откриването на обновената  тракийска царска гробница е истински празник за културния туризъм в България. Вдъхновяващ е начинът, по който толкова голям екип от професионалисти обедини усилия, за да постави резервата на картата на предпочитаните културни дестинации не просто за българите, но и за туристите от целия свят. Участието на знаменитост като Марк Сътън Вейн доказва, че в България имаме запазени културни обекти, с които да се гордеем и ако за всички тях положим усилията, които се полагат в Сборяново, имаме шанс да затвърдим позициите си на атрактивна културна дестинация“ – допълва  Цветелина Бориславова.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати