Новини Събития

Депутати искат смяната на шефа на Слънчев бряг АД

   
Депутати искат смяната на шефа на Слънчев бряг АД
Изпълнителният директор на Слънчев бряг АД Златко Димитров се усмихваше на депутатите

Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров трябва да бъде сменен заради лошото състояние на дружеството. Това заяви пред TravelNews Васил Зашкев, депутат от "Демократична България" и член на Комисията по туризъм в Народното събрание. В комисията днес изслушаха Златко Димитров за подготовката за летния сезон. Дружеството е държавно и е към Министерството на туризма, като стопанисва инфраструктурата в най-големия морски курорт.
От 12 години "Слънчев бряг" АД е на загуба. "Състоянието на дружеството е тежко и трагично. Мениджмънтът през този период също е трагичен", коментира Зашкев. Компанията излиза на печалба само през 2020 г. в размер на 386 000 лв. заради спечелено дело. През 2021 г. отново е на загуба от 707 000 лв., заяви пред комисията Златко Димитров. Според него издръжката на инфраструктурата в Слънчев бряг излиза 1.5 млн. лв. годишно.
Реално министърът на туризма Христо Проданов трябва да извърши смяната чрез общо събрание на акционерите. В момента реално бордът на директорите блокира свикването на събрание чрез процедурни хватки на миноритарните акционери. Държавата държи 75% от акциите в дружеството, а останалите са на частни физически и юридически лица. "Миноритарните акционери блокират чрез съдебни дела свикването на общо събрание", призна началникът на кабинета на министъра на туризма Диана Тонова. "Не можем да сменим Съвета на директорите, да променим устава и да направим финансова ревизия и инспекция", подчерта тя. Според нея не може да продължава да се управлява дружеството по този начин и трябва да се направят промомени в редица закони.
Според хотелиери Златко Димитров е поддържан на поста от Младен Михалев – Маджо, един от лидерите на силовата групировка СИК през 90-те години, от която произлиза и Бойко Борисов. Чрез фирми Михалев държи дял от „Слънчев бряг холдинг“ АД, който се явява миноритарен акционер с около 10% в „Слънчев бряг“ АД. Той притежава още хотелския комплекс „Хелена ризорт“ в Слънчев бряг. Името на Маджо се обвързва и с концесиите на трите плажа в курорта, които бяха предоставени на негови приближени фирми от бившия министър на туризма от правителствата на ГЕРБ Николина Ангелкова.
Междувременно изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров призна пред Комисията по туризъм, че в рамките на една година е съвместявал длъжността в несъответствие, тъй като успоредно е бил и общински съветник в Несебър от ГЕРБ. Според него няма конфликт на интереси.

 

Мирослав Иванов


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати