Новини Турагенции

Вижте кои държави отмениха всички COVID ограничения за пътуване

   
Вижте кои държави отмениха всички COVID ограничения за пътуване

Ситуацията с COVID-19 изглежда най-накрая е овладяна. Все повече държави отменят COVID ограниченията за пътуване и приемат туристи без ваксинационен сертификат или негативен тест. В редица държави пътуването вече наподобява това от предпандемичните времена. Първите страни, отменили мерките за пътуване в Европа, бяха скандинавските. Към Дания, Швеция, Норвегия скоро се присъединиха и Исландия, Швейцария, Полша, Великобритания и Ирландия. Последната държава, обявила, че ще може да се пътува свободно до нея, е Нидерландия. От 23 март 2022 държавата допуска преминаването на границите ѝ без зелен сертификат. Унгария отдавна отмени задължителното носене на маски, но вече може и да се пътува свободно до нея. На Балканите също има няколко опции за пътуване без сертификат и тест: Черна гора, Турция, Румъния, Сърбия и Словения. Португалия все още има противоепидемиологични мерки, но един от островите ѝ Мадейра приема пътници без допълнителни изисквания към тях.

Екзотичните държави се радват на голям интерес и по-облекчени мерки още от началото на зимата през 2021. Мексико е една от най-свободните откъм COVID ограничения, включително и при пристигане на границата, където не се изискват никакви документи за ваксинация или тестване. Карибите също не изостанаха и бързо последваха примера на Мексико и улесниха преминаването на границите си. Доминиканската република, Аруба и Коста Рика са само малка част от екзотичните места, които можете да посетите без да се притеснявате за COVID сертификат и тестове. Ако мечтаете за азиатско приключение, Монголия е страната за вас. Не само отменя мерките при пристигане, но и ваксинира всички желаещи туристи безплатно. Ел Салвадор в Латинска Америка и Кения в Африка също свободно посрещат туристи, а Йордания е единствената държава в Близкия изток, която няма изисквания към пътуващите.

Други държави все още не са готови да отворят свободно границите си, но предприемат стъпки за облекчаване на мерките за влизане или на територията си. Канада ще приема всички напълно ваксинирани чужденци, които идват с цел туризъм, от 1 април, а  в Италия от същата дата вече няма да е нужен супер зелен сертификат за достъп до хотели, заведения и други. Тайланд се отказва от предварителния негативен PCR тест от 1-ви април, а Камбоджа ще приветства всички ваксинирани туристи без допълнителни тестове при пристигане. Индонезия освобождава всички пристигащи, независимо от ваксинационния им статус, от карантина. В Германия пък ще може да се пътува свободно с влак, а маските остават задължителни само в градския транспорт и болниците.

Въпреки това на връщане в България остава задължителното изискване да представите един от трите документа: сертификат за ваксинация (валиден една година), документ за преболедуване или тест (PCR или антигенен), направен предварително. Тези, които нямат нито един от трите вида документи, трябва да прекарат минимум 3 дни под карантина, след което имат право да си направят тест и да се освободят от карантината, ако той е отрицателен.

Пълен списък с дестинациите, които може да посетите без тест или зелен сертификат:

1. Дания

2. Швеция

3. Норвегия

4. Швейцария

5. Исландия

6. Полша

7. Великобритания

8. Ирландия

9. Нидерландия

10. Унгария

11. Мадейра 

12. Черна гора

13. Турция

14. Румъния

15. Сърбия

16. Словения

17. Мексико

18. Доминиканска република

19. Аруба

20. Монголия

21. Коста Рика 

22. Ел Салвадор

23. Йордания

24. Кения

 

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати