Новини Събития

Испания премахна мерките и вече третира COVID като грип

   
Испания премахна мерките и вече третира COVID като грип

Испания третира от днес коронавирусната инфекция почти като нормално заболяване, подобно на грипа, съобщи ДПА. Тези, които се заразят с коронавирус и развият само леки симптоми на заболяването или изобщо не развият такива, могат да продължат да водят нормален живот. Вече не са задължителни нито тестът, нито изолацията в къщи, допълва БГНЕС.
Предишните изисквания ще продължат да важат само за лицата, изложени на риск. Сред тях са хората над 60 години и тези с имунен дефицит, както и бременните жени и здравните работници.

Това означава, че единственото, което е останало от някогашните драстични мерки срещу разпространението на коронавируса в повечето региони в страната, е задължителното носене на маски на обществени закрити места, както и в автобусите, влаковете и самолетите.

В Галисия изискването да докажете, че сте ваксинирани, тествани или оздравели, все още се прилага при влизане в болници и старчески домове. В сила са и ограниченията за броя на гостите на една маса в ресторантите. Но дори и тези ограничения трябва да отпаднат на 9 април.

Епидемиологичната обстановка в Испания, която беше засегната особено тежко в началото на пандемията, вече е значително облекчена.

Седемдневната заболеваемост в петък беше 227 на 100 000 жители, като само 3,6 % от всички болнични легла са заети от пациенти с Covid-19. Почти 85 % от населението се счита за ваксинирано, а 51 % са получили допълнително подсилваща ваксина.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати