Анализи Новини

Министърът на туризма започва кадрови промени

  30.03.2022 08:59  
Министърът на туризма започва кадрови промени
Министър Проданов, Светлана Големанова и нейният съпруг и Екатерина Дацова

Министърът на туризма Христо Проданов (БСП) започва кадрови промени във ведомството, което управлява. Висшите кадри на ГЕРБ и ДПС продължават и в момента да заемат своите позиции на директори и началници на отдели в Министерството на туризма. Те не могат да бъдат сменени лесно, защото са държавни служители. Служебният министър на туризма в двете правителства доц. Стела Балтова също не ги пипна. Туристическият бизнес отдавна чака промени, които да доведат до по-доброто управление на сектора и засилването на рекламата на България на чуждите пазари. Министерството на туризма вече пусна за съгласуване и обществено обсъждане нов устройствен правилник. С него ще бъдат направени редица промени, включително и кадрови. Той ще бъде приет вероятно от Министерския съвет през април и ще започне да действа след обнародването му в Държавен вестник.

Христо Проданов вече е поискал през миналата седмица оставката на директора на дирекция "Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма" Светлана Големанова, съобщиха за TravelNews служители от ведомството. Тя е жена на изпълнителния директор на пътно-строителната компания "Грома холд" Христо Савев, която компания печели редица обществени поръчки по времето на управлението на ГЕРБ. "Грома холд" беше в основата на скандала с отпуснатите авансово 84 млн. лв. по строителството на магистрала "Хемус". Големанова работеше дълги години с бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ). За толкова години не е ясно какви инвестиции в сектора са привлекли Светлана Големанова и Николина Ангелкова, коментираха от бранша. В новия устройствен правилник е предвидено дирекцията да се преобразува в "Международна дейност и визови режими", срещу което възразяват от Министерството на външните работи.

Друга чакана промяна в министерството от туристическия бизнес и управляващата коалиция е смяната на директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова. В новия устройствен правилник е заложена реформа в дирекцията. Контролът в туризма отива в нова дирекция "Контролна и инспекционна дейност" с 12 служители. Към нея ще бъде и контролът на концесионната дейност. "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“ остава в отделна дирекция със 17 служители. В момента двете дейности са в една обща дирекция - „Управление на морските плажове“, която обединява провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете под наем, и същевременно ги контролира. Министърът на туризма Христо Проданов сега иска да отдели контрола да бъде независим, за да не бъде осъществяван от едни и същи хора, които провеждат процедурите за избор на концесионери.

Екатерина Дацова е от времето на бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Служебният министър Стела Балтова обеща в началото на първото служебно правителство, че ще направи проверка на раздадените плажове на мутрите от Николина Ангелкова. Такава реално не беше извършена и не бяха оповестени резултати. Дацова запази поста си при служебните правителства. Срещу нея е имало сигнали и разследване от редица институции, сред които и НАП, във връзка с нейната работа и доходи, разкри миналата година Offnews.bg. Тя е дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е депутат от ДПС.

Христо Проданов намекна при представянето на екипа си в Народното събрание, че първо трябва да се извършат кадрови промени, за да може да започне и ревизията на концесиите. Той допълни, че има поет коалиционен ангажимент за проверка на договорите. „Не е стартирала тази процедура по простата причина, че в момента екипът в този отдел е същият, който е организирал тези процедури. Мисля, че няма да е много ефективно да проверяват собствената си работа назад в годините. Първо трябва да има някаква промяна, за да има наистина една действителна и стойностна проверка“, обясни тогава министър Проданов.

В коалиционното споразумение за съставянето на правителството е записано цялостно преразглеждане на досегашната политика за предоставяне на концесия на морските плажове. „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ се обединиха за премахване на концепцията българските плажове да се отдават на концесионни договори след анализ и широко обсъждане.

Мирослав Иванов