Анализи

Двойно повече туристи има в Банско тази зима

   
Двойно повече туристи има в Банско тази зима
Христо Проданов откри сезона в Банско

Ръст на броя на нощувките и на туристите отчете кметът на Банско Иван Кадев по време на работна среща с представители на туристическия бранш и министъра на туризма Христо Проданов. Данните показват, че посетителите в Банско от началото на зимния сезон са двойно повече спрямо същия период на 2021 г., каза още Кадев. 

Работната срещата, която се състоя в Посетителския информационен център в курортния град, премина при голям интерес от страна на представители на бранша. На нея министър Проданов отчете, че около 30 млн. лева са разпределени за туристическия бранш, отделно са предоставени около шест млн. лева за туроператорите. Продължава и мярката "60/40". 

На срещата министърът посочи, че Банско има потенциал да е целогодишна туристическа дестинация. Планинският град е място, което си заслужава да бъде посетено, каза Проданов и отчете усилията на общината за привличане на туристи през летния сезон. 

На срещата представители на туристическия бизнес и на местната и централната власт обсъдиха мерките, с които се подпомага браншът, проблеми, свързани с цените на електроенергията и липсата на квалифициран персонал. Сред обсъдените теми беше и възможността браншът да получава ваучери за дигитален маркетинг, включване на планинския курорт в програма за здравен туризъм, възможности за кандидатстване по европейски проекти. Сред поставените от представители на бранша в Банско въпроси беше и за законодателни промени в областта на туризма. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати