Новини Турагенции

Испания и още 6 страни облекчават мерките

   
Испания и още 6 страни облекчават мерките

За тези, които искат да пътуват така, както са го правели преди пандемията, списъкът с възможни дестинации се увеличава с всяка изминала седмица.

И през последните дни няколко държави - от Европа до Карибите - премахнаха изискванията за задължително носене на маски, за представяне на COVID сертификати и тестове на границата и за карантиниране на заразените.

Вижте кои са последните промени в правилата и накъде да се отправите, ако искате дестинация с по-малко или никакви ограничения.

Испания

От 19 април задължителното носене на маски на закрито в Испания ще отпадне. Страната вече третира COVID-19 като обикновен вирус, като престана да брои всеки случай на заразяване и премахна задължителната карантина за лицата без симптоми и тези с леки симптоми.

Малта

От 11 април Малта, една от страните с най-строги COVID изисквания по време на пандемията, облекчава изискванията за влизане в страната. Вече няма да е задължително всички чужденци да представят ваксинационен сертификат с бустерна доза, а ще Може да се влиза и с един от другите два документа - отрицателен PCR тест (направен до 72 часа преди пристигане) или документ за преболедуване (с валидност 180 дни). Предстои да бъде уточнено дали за влизане в страната ще може да се използва и бърз антигенен тест.

Чехия

От 18 март влизането в Чехия също става без никакви изисквания. Носенето на маски е задължително само в обществения транспорт. Достъпът до заведения, музеи и други обществени места е без зелен сертификат.

Естония

От 1 април гражданите на страни от ЕС влизат в Естония, без от тях да се изисква ваксинационен сертификат.

Латвия

От 1 април влизането в Латвия също се осъществява без COVID документи.

Куба

От 6 април в Куба се влиза без никакви ограничения и без изисквания за представяне на COVID документи. На граничните пунктове все още ще се правят тестове на случайно избрани пътници, като тези, които дадат положителен резултат, ще бъдат хоспитализирани.

Остават в сила изискванията за носене на маски на всички гранични пунктове, както и препоръката за спазване на дистанция.

Гренада

Карибската островна държава стана поредната в района, която премахна всички ограничения за неваксинираните чужденци, които пристигат на територията ѝ след 4 април. Вече не се изисква представяне на ваксинационен сертификат, не е нужно да се прави PCR тест при пристигане, нито да се попълват здравни формуляри.

Носенето на маски в страната също вече не е задължително.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати