Хотели

Турция очаква тази година рекорден брой британски туристи

   
Турция очаква тази година рекорден брой британски туристи

Независимо от тревогите за възможен спад в туристическата индустрия заради руско-украинската война, сред турските хотелиери има големи надежди, че страната може да привлече рекорден брой туристи от Великобритания тази година, съобщава "Хюриет дейли нюз". Преди избухването на пандемията от КОВИД-19 Великобритания бе третият най-голям туристически пазар на Турция. Почти 2,6 милиона британски туристи посетиха страната през 2019 година, когато чуждестранните туристи в Турция се увеличиха с 14 процента в сравнение с предишната година и възлязоха на 45 милиона. Миналата година Турция е била посетена от само 393 000 британски граждани. Хората от туристическата индустрия в Турция предвиждат голямо търсене от страна на британските туристи от април до ноември.

Не съм изненадан да чуя, че Турция е стигнала до четвърто място в световните туристически класации, според доклад на Световната организация по туризъм Турция е едно от най-добрите места за лятна почивка. Ние очакваме рекорден брой британци да посетят красивите брегове на Турция тази година, написа в Туитър британският посланик в Анкара Доминик Чилкот на 30 март.

Полетите от Великобритания за Турция бяха възобновени на 27 март, като първият самолет кацна на летище Даламан.

Търсенето от Великобритания е много силно тези дни. През туристическия сезон вероятно по 200 самолета ще пристигат всяка седмица, което означава 37 000 британски туристи всяка седмица. В момента всички самолети, които пристигат са пълни, заяви Йозген Уйсал, ръководител на Западносредиземноморския отдел на Асоциацията на турските пътнически агенции.

Британските туристи не само прекарват ваканцията си в курортите на егейския и средиземноморския бряг, но също посещават Истанбул, заяви Бурак Тонбул, генерален управител на Диана Травел. Той също изрази оптимизъм, че с подобряването на ситуацията с пандемията в Турция, страната вероятно ще приеме рекорден брой британски туристи тази година. Той каза, че през май се очаква в Турция да започнат да пристигат туристи от европейските страни.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати