Новини Хотели

Хотелиери, приютили бежанци, са в колапс

   
Хотелиери, приютили бежанци, са в колапс

На ръба на оцеляването са хотелиери, приютили украински бежанци. Браншът е принуден да отказва резервации, а няма средства да върне депозити за великденските празници.

Втори месец хотелиерите в Балчик предлагат подслон на майки с деца от Украйна и вече не смогват. Притесняват се, ако това продължи, че сезонът за тях ще пропадне. А с това и надеждата да си върнат дълговете, натрупани до момента.

И макар да дават убежище на майки с деца, все още чакат помощ от държавата. Христо Желев, управител на хотел в града, споделя пред Нова тв, че всички са на ръба на оцеляването. "Около 40 дни имаме пълен хотел с бежанци. На 100% всичко е заето, разходите са огромни. Натоварването е огромно, разходите - също. Сложно е да се издържи без толкова приходи", обясни той. Желев вече е подал молба за кредит.

Пламен Козарев споделя, че отказът на туристи прави положението сложно. Хотелиерите се надяват държавните почивни бази да бъдат отворени за бежанците или да бъдат пренасочени в зимните курорти. "Ако държавата вземе такова решение, можем да посрещнем летния сезон. Иначе няма да оцелеем", прогнозира той.

А какви ще са сметките за ток, хотелиерите още не знаят, защото не са работили досега при зимни условия. 

Според собственика на хотел в Балчик Олег Константинов 70-80% от бежанците са майки с деца. Украинката Юля уверява, че иска да работи, но първо трябва да настани децата си в детска градина. "Процедурата се оказа дълга и продължава най-малко месец", обяснява Юля.

Според други, най-оптимистичният срок децата да тръгнат на детска градина е три месеца, тъй като нямат всички ваксини, необходими да постъпят в детското заведение.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати