Новини Хотели

Нещатен съветник на министъра на туризма ще промотира хотели

   
Нещатен съветник на министъра на туризма ще промотира хотели
Ивайло Кожухаров не успя да стане министър на туризма и в трите правителства

Посоченият от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в две правителства за министър на туризма Ивайло Кожухаров е консултант (нещатен съветник) на граждански договор към сегашния министър Христо Проданов (БСП), съобщиха за TravelNews от ведомството. Същевременно е съдружник със съпругата си Камелия Кожухарова в консултантската компания „Хотел експертс БГ“ ООД, показва справка в Търговския регистър. Фирмата организира в периода 14-15 май 2022 г. презентация на хотели в столичния търговски център The Mall под надслов Check In @ The Mall Expo. По време на двудневното изложение всеки български хотел ще може да се представи лично пред потенциалните клиенти на индивидуален информационен деск на ниво партер в мола, пише на интернет страницата на компанията. Цената за участие от 490 лв. е промоционална до края на април, а след това е 650 лв. на обект.

„Не е нормално да плащаме за събитие, което се организира от фирмата на консултант към министъра на туризма. По принцип от министерството зависи категоризацията на хотелите“, коментира пред TravelNews хотелиер, който пожела да остане анонимен. Според юристи формално няма конфликт на интереси, защото Кожухаров не заема държавна длъжност, а се води на граждански договор. Друг е въпросът дали е морална постъпката с оглед, че Министерството на туризма издава категоризацията на обектите.

По закон министърът на туризма или оправомощено от него длъжностно лице определя категорията на следните местна за настаняване: хотели - категория "три звезди", "четири звезди" и "пет звезди", и прилежащите към тях заведения за хранене и развлечения; апартаментни туристически комплекси - всички категории; вилни селища - всички категории; туристически селища - всички категории; вили - всички категории; самостоятелните заведения за хранене и развлечения - категория "четири звезди" и "пет звезди".

„Не съм щатен съветник и в това число нямам конфликт на интереси“, заяви пред TravelNews Ивайло Кожухаров. Засега не може да посочи колко хотели ще участват в събитието. „Има и кауза – ще участват само и единствено български хотели. Това е една възможност повече българи отново да изберат България като място за почивка“, подчерта той.

Ивайло Кожухаров беше депутат от Варна в двата кратки парламента през миналата година. На последните избори не успя да влезе в сегашния парламент, тъй като беше избутан на неизбираемо място в София след скандал в групата на ИТН, твърдят представители на партията.

Ивайло Кожухаров има над 17 години опит в туризма. Той беше дълги години генерален мениджър на „Best Western Plus Експо Хотел“ в столицата, в близост от „Интер Експо Център“ на бул. „Цариградско шосе“. Хотелът е собственост на пловдивския бизнесмен Румен Анастасов, който е известен с прякора Козела и е смятан за един от най-близките хора на застреляния бос на групировката „ВИС-2“ от 90-те години Георги Илиев. Анастасов притежава още Best Western Premier хотел до Летище София, хотел „Алба” в Слънчев бряг, бившият хотел „България” в центъра на Пловдив (сега „Star Hotel - Plovdiv”) и „Blu Bay” в Созопол. Той държи още от дълги години влакчетата в Слънчев бряг.

Миналата година лидерът на партията „Движение 21“ и бивш депутат от „Изправи се! Мутри вън!“ Татяна Дончева каза пред БНР, че Маджо не стои зад Трифонов, той просто му е дал един министър - на туризма, без да споменава име. Става въпрос за бизнесмена Младен Михалев - Маджо, един от лидерите на групировката СИК през 90-те години, около която е гравитирал и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Михалев държи комплекс "Хелена ризорт" в Слънчев бряг, а според хотелиери с поставени фирми, е концесионер и на трите плажа в най-големия ни морски курорт. "Заявеното от г-жа Дончева, че Маджо стои зад мен и затова съм бил предложен за министър на туризма, е пореден жалък опит за дискредитация", посочи тогава Ивайло Кожухаров.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати