Новини Събития

Депутати и министерства ще развиват здравния туризъм

   
Депутати и министерства ще развиват здравния туризъм

Народният представител от "Има такъв народ" д-р Ивайло Христов организира дискусия за развитието на здравния туризъм в България. Той е член на комисиите по здравеопазване и туризъм в парламента. „Здравният туризъм е един от петте приоритета, включени в управленската програма на Министерството на туризма. Искам да излезем след тази дискусия с конкретни стъпки и идеи за развитието му в България“. Това каза заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева, която проведе работна среща с ръководството на „Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс” ЕАД. И добави, че Министерството на туризма прави оценка на въздействието на възприятието и поставя приоритет върху развитието и на специализирания туризъм в едно с морския и зимния туризъм. Това ще ни позволи да рекламираме България като дестинация с възможности за почивка и активности четири сезона. Проучваме нови канали за комуникация и се организират редица срещи на международно ниво, особено активни са те с посланици на държави, потенциални партньори за стимулиране на българския туризъм.

В дискусията се включиха още и главният секретар на Министерство на здравеопазването Георги Липчев, съветници на министъра на туризма, експерти от двете ведомства и представители на Специализираните болници за рехабилитация в страната.

Поставиха се редица въпроси, свързани с бъдещото развитие на медицинския туризъм в България, като се акцентира на това, че трябва да се прави разлика между здравен и спа/уелнес туризъм. Участниците в срещата се обединиха около факта, че в България има квалифицирани специалисти и подходяща апаратура за лечение на определени заболявания, с които разполагат обектите, част от „СБР-НК“ ЕАД. Подчерта се необходимостта от изграждане на профил на туриста, ползващ здравни услуги, както и по-целенасоченото му таргетиране в рекламни и комуникационни канали на световните пазари. Засегна се и въпросът за статута на някои от курортите, предлагащ здравен туризъм и необходимостта от подобряване на инфраструктурата и материалната им база.   

Имаме единомислие с колегите. България може да предложи качество на продукта, каза д-р Ивайло Христов.  

Представителите на Министерството на здравеопазването и на Министерството на туризма декларираха готовност да си партнират чрез създаване на работна група, която да обсъди текстовете в Наредба 2 и да направи необходимите промени, които да защитят статута на специализираните заведения за медицински туризъм и да улеснят бъдещото им функциониране. Предстои да се сформира и Консултативен съвет за развитие на здравния туризъм - специализиран междуведомствен орган с участието и на други заинтересовани страни от здравния и туристическия сектор, за да бъдат осигурени необходимият капацитет и експедитивност при взимането на решения по стратегическите мерки и политиките за развитие на здравния туризъм.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати