Новини Събития

Близо 450 млн. лв. ще бъдат инвестирани в българските малки и средни компании

   
Близо 450 млн. лв. ще бъдат инвестирани в българските малки и средни компании

Близо 450 млн. лв. грантови средства ще се инвестират през следващите няколко месеца в българските малки и средни компании, за да се повиши  тяхната конкурентоспособност, да си намалят сметките за електроенергия и да се създадат условия за устойчивото им развитие. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на изслушване в икономическата комисия в парламента.

„Досега сме подкрепили бизнеса и домакинствата с над 4 млрд. лв. само за ток и газ за последните 3 месеца“, подчерта Лорер и допълни, че действието на мярката „60 на 40“ е удължено до 30 юни за подкрепа за запазване на работните места.

По думите му през Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са осигурени, чрез инструмента React-EU, над 136 млн. лв. грантови средства за подобряване на енергийната ефективност на българските малки и средни предприятия. Мярката ще помогне за намаляване на разходите за електроенергия на дружествата от сектора на преработващата промишленост. „Тя вече стартира и направихме така, че целият административен процес да е по-бърз и да се избягват злоупотреби“, посочи Лорер.  

„До края на юни, началото на юли ще стартира и първата грантова процедура за бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост - „Технологична модернизация на предприятията“ чрез безвъзмездно финансиране на конкурентен подбор за близо 260 млн. лв.

През Българската банка за развитие /ББР/ в последните месеци стартираха няколко програми за общо 100 млн. лв., насочени към българските микро, малки и средни компании от различни сектори като туризъм, розопреработватели, за сметки за ток на малки и средни предприятия.  

Лорер съобщи още, че по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани вече 4 проекта с общ размер на планираните инвестиции в размер на 30,43 млн. лв. В процес на сертифициране са още 5 проекта, които са в Министерството на иновациите и растежа, с общ размер от 101 млн. лв., които ще разкрият над 1200 нови работни места. Така общо сертифицираните проекти за първите няколко месеца ще станат 9 за над 130 млн. лв.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати