Анализи Новини Хотели

Продължава борбата за курорта Албена между ЕСО и Енерго-Про

   
Продължава борбата за курорта Албена между ЕСО и Енерго-Про

Спорът сред държавния "Електроенергиен систематичен оператор" (ЕСО) и частното електроразпределително дружество (ЕРП) "Север" на сдружението" Енерго-Про " за това чий клиент би трябвало да бъде курортът "Албена" не престава. Доставчикът на ток още веднъж популяризира позиция, че опитът на ЕСО да причисли обекти на курорта към електропреносната мрежа е противозаконен, пише Mediapool

От ЕРП "Север" обявиха в четвъртък, че ЕСО още веднъж упорства да се вършат изключвания на електроразпределителни уреди на ЕРП Север на територията на курортен комплекс Албена с претекст профилактика, която съгласно електроразпределителното сдружение е мнима. 

Частният мрежови оператор показва, че макар заявената от него подготвеност да обезпечи условия за работа напрегнат, ЕСО упорства за цялостно изключване на изводите. Според " Енерго-Про " настояването е, с цел да се употребява моментът на изключване и курортът да се причисли непосредствено към мрежата на държавния оператор, с което към този момент няма да е клиент на ЕРП-то. 

То оспорва също по този начин обществените изказвания на сдружението, ръководещо курорта – "Албена", че комплексът е имал енергийна мрежа преди приватизацията му. 

"Територията на курортния комплекс "Албена" АД е част от лицензионната територия на "Електроразпределение Север" АД, според постоянно издадена лицензия от ДКЕВР (понастоящем КЕВР)", показва се в изказване на доставчика на ток. 

"През годините "Албена" АД се е снабдявала поетапно с констативни нотариални актове за благосъстоятелност за обособени детайли от разпределителната мрежа, построена на територията на курортния комплекс, които ЕРП " Север " оспорва по правосъден ред. След приватизацията отчасти са построени и детайли от разпределителна мрежа за доставяне с електрическа енергия на обособени обекти в курортния комплекс, които тук-там дублират оборудванията от разпределителната мрежа на " Електроразпределение Север " АД. Други са разрушени, като всичко това е осъществено освен без координиране с ЕРП " Север ", само че и без знанието или при експлицитното му противоречие за промени в схемата на разпределителната мрежа, а оборудванията са разграбени от " Албена " АД, декларират от " Енерго-Про ". 

Дружеството декларира, че води правосъдни каузи за доказване на собствеността си върху обособени елементи от същата разпределителна мрежа, като се опира на настоящото до построяването на курорта законодателство. Съгласно тях оборудванията, построени от Комитета по туризъм за електроснабдяване на курортен комплекс " Албена " АД са станали държавна общонародна благосъстоятелност – неразделна част от държавната електроразпределителна система и като такива не биха могли да бъдат включени в имуществото на приватизирано дружество. 

"Енерго-Про" оспорва и изказванията, че е естествена процедура огромните енергийни потребители да се причисляват непосредствено към електропреносната мрежа. Отбелязва се още, че на територията на курорта има обекти, които не са свързани с " Албена " АД и са клиенти на ЕРП " Север ". Ако курортът се причисли непосредствено към ЕСО, тези обекти няма да може да бъдат обслужвани качествено от " Енерго-Про ". 

На този декор в електроразпределителното сдружение има подадени 13 заявки за присъединение към неговата мрежа от клиенти, които досега са били подотчетни към оборудванията на курорта. 

"Това постанова в допълнение насърчаване на мрежата. Напомняме, че съгласно българското законодателство разпределението на електрическа енергия на приблизително и ниско напрежение е извънредно право на лицензираните за това компании ЕНЕРГО-ПРО, ЧЕЗ, ЕВН и ЕРП Златни Пясъци. " Албена " АД от години прави нелегално систематизиране на клиенти на тяхна територия, които се зареждат от тях и заплащат потребената електрическа енергия, измерена с подотчетни електромери. Според законодателството и нормативната уредба, " Албена " АД няма право да зарежда съществуващи или да причислява бъдещи обекти към разпределителната мрежа, намираща се в курорта. Фактите досега сочат, че "Албена" не употребява енергия единствено за себе си, а я преразпределя на редица клиенти ", допълват от частното сдружение. 

То отбелязва още, че електрическите уреди в курорта не са благосъстоятелност единствено на " Албена " и по правосъден ред е открито несъмнено, че забележителна част от тях са благосъстоятелност на ЕРП "Север". 

"В несъгласие на закона " Албена " АД унищожава уреди на ЕРП " Север " – има 3 разрушени от тях трафопоста, построява паралелна мрежа от свои уреди, които замествайки тези на енергийното сдружение стават част от разпределителната мрежа на лицензионната територия на ЕПР " Север ". Това се прави със съдействието на държавната компания " Електроенергиен систематичен оператор ", показват още от " Енерго-Про ". 

Дружеството добавя, че чака след внасяне на сигнал по случая до българската и европейската прокуратура да се стигне до ефикасни правосъдни дейности в унисон с европейското право, което е извънредно време да бъде приложено и в този случай, с цел да не става необятната общност жертва на лобистки ползи. 

В допълнение, ЕРП-то ще стартира обществена полемика с оферти за законодателни промени, които ясно дефинират границите на разпределителната и електропреносната мрежа и свеждат опцията за корупционни практики до най-малко.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати