Анализи Новини

Вижте най-добрите туристически градове в света

   
Вижте най-добрите туристически градове в света

Има много начини да се прецени успеха на града като туристическа дестинация извън броя на посетителите, които го посещават. Сред категориите, които се оценяват, са инфраструктурата, устойчивостта и икономиката, как се справя с предизвикателствата за привличане и настаняване на туристите, като същевременно поддържа качеството на живот на жителите, и не  на последно място - ефикасността на неговия отговор на пандемията от COVID-19.

Базираната в Обединеното кралство компания за пазарни проучвания Euromonitor е известна със своя годишен списък на 100-те най-добри градски дестинации, който, докато COVID не преобърна всичко през 2020 г., класира водещите дестинации по брой международни пристигания.

Днес класацията оценява най-добрите 100 градски дестинации, като сравнява привлекателността на 100 града по света, използвайки шест стълба на ефективността, с последния доклад, базиран на данни, събрани през 2021 г.

През 2019 г. горната част на списъка беше доминирана от азиатски дестинации – с Хонг Конг и Банкок начело на класацията – но през 2021 г. Европа вече е представена от осем града в топ 10.

Подобно на списъка преди пандемията, индексът за 2021 г. е моментна снимка във времето. Миналата година градовете отново си стъпиха на крака след глобалната криза, като някои се отварят към света по-бързо от други. Списъкът за следващата година без съмнение отново ще бъде различен в бързо развиващия се пейзаж на възстановяване от COVID.

Ето кои са първите герои на туризма от ерата на пандемията.

Париж води света

Париж е обявен за най-атрактивната градска дестинация в света за 2021 г. В световен мащаб той се класира най-високо в стълба "туристическа ефективност" и на второ място за "туристическа политика и инфраструктура", пишат от CNN. Градът се възползва от завръщането на американските и азиатските туристи, казва Euromonitor, въпреки че все още не е получил тласък от посетителите на Обединеното кралство, което преди пандемията представляваше голяма част от пазара. Това ще се промени сега, като Обединеното кралство беше добавено към "зеления списък" на Франция на 31 март 2022 г.

Париж  обаче се класира на ниско ниво в категорията за здраве и безопасност, което според доклада е "въпреки увеличените усилия за повишаване на нивата на ваксинация в популацията, която се колебае дали да се ваксинира".

Франция е една от най-силно засегнатите европейски държави по отношение на COVID и към началото на този месец има близо 27 милиона случая.

Небесен Дубай

Дубай, който зае номер 1 в индекса за 2020 г., се нарежда на второ място в списъка на Euromonitor за 2021 г. и е единственият град на развиващ се пазар, който влиза в топ 10. Фаворитът на ОАЕ получи предимство, като се отвори отново за международни туристи през юли 2020 г., а миналата година получи тласък на посетители от отложеното Expo2020, което стартира през октомври 2021 г.

Дубай се класира на четвърто място в световен мащаб в стълба на ефективността "здраве и безопасност", благодарение на строгите COVID протоколи, въведени от правителството на Дубай. От април 2022 г. повече от 98% от населението на Дубай е ваксинирано, а носенето на маски остава задължително на закрити обществени места.

"Пригоден за живеене и приобщаващ"

Амстердам, малък град с исторически голямо туристическо население - дотолкова, че се превърна в символ на свръхтуризма - се нарежда на трето място за 2021 г. Нидерландската столица сега се бори с свръхтуризма с технологии: Euromonitor хвали своя проект за мониторинг на тълпата Public Eye, който използва технологията AI, за да помогне за навигацията на големи потоци от хора и да намали задръстванията.

Докладът също така отбелязва, че Амстердам, заедно с Барселона и Осло, е "предприел мерки за намаляване на местата за паркиране на автомобили", както и е въвел "разширена велосипедна инфраструктура, за да революционизира своите транспортни мрежи и да създаде по-пригодно за живеене и приобщаващо място".

Ръстът на населението, подобрените нива на безработица и нарастването на разполагаемия доход означават, че Амстердам се представя добре по отношение на икономическите и бизнес резултати, казва Euromonitor, заемайки шесто място в този стълб на производителност в световен мащаб.

Viva España

Мадрид е четвърти в класацията и заема номер 1 в света в стълба на ефективността "устойчивост". Освен това се класира трети за "туристическа политика и привлекателност". Благодарение на облекчаването на Испания на изискванията за влизане от няколко пазара, Барселона се изкачи с шест места до 10-то място през 2021 г.

Ню Йорк беше най-високо класираният град в САЩ - под номер 7. Успехът му се дължи на вътрешния туризъм, докато Орландо (№ 22) и Лас Вегас (№ 28) също подобриха класирането си.

Сингапур се класира най-високо в световен мащаб в стълба "икономически и бизнес резултати", въпреки че градът-държава се класира само на 24 място в индекса като цяло.

Азиатските градове се откроиха в този стълб, като Тайпе и Хонконг също са водещи през 2021 г. по отношение на икономическото възстановяване, а Макао скочи с 18 места до седмо място в света.

Euromonitor също така посочи въздействието на високата ваксинация в Сингапур  и политиката на "живей с COVID", за разлика от други азиатско-тихоокеански дестинации, които използват подхода "нулев COVID".

Дъблин се класира най-високо за туристическа политика и атрактивност и е 16-и в индекса като цяло.

Euromonitor приписва този успех на ирландската столица, тъй като, подобно на Франция, се отвори за пътници от САЩ в средата на 2021 г., за разлика от Обединеното кралство. Лондон падна с три места в общата класация през 2021 г. до номер 8.

Лондон обаче печели точки по отношение на туристическата инфраструктура. Докладът посочва цялостната обществена транспортна система на столицата, шестте търговски летища и отбелязва, че "тя има силна позиция в областта на културата и отдиха, както и образователните предложения".

Индексът на Euromonitor за 20-те най-добри градски дестинации за 2021 г:

1. Париж
2. Дубай
3. Амстердам
4. Мадрид
5. Рим
6. Берлин
7. Ню Йорк
8. Лондон
9. Мюнхен
10. Барселона
11. Виена
12. Милан
13. Прага
14. Лос Анджелис
15. Токио
16. Дъблин
17. Лисабон
18. Франкфурт на Майм
19. Цюрих
20. Истанбул



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати