Новини Хотели

Двореца в Балчик очаква туристи въпреки трудния сезон

   
Двореца в Балчик очаква туристи въпреки трудния сезон

"Двореца" в Балчик очаква туристи от България, Румъния, Полша, Великобритания, в трудно предсказуемия летен сезон, съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова пред журналисти.

По думите ѝ от началото на годината до средата на април около 2500 туристи са пребивавали в архитектурно-парковия комплекс при близо 5800 посетители през същия период на пандемичната 2021 година. Поредният спад в туристопотока е заради военните действия в Украйна, каза Михайлова. Тя коментира, позовавайки се на данни от авиопревозвачи, че се очаква ръст на гостите от Полша и Великобритания, но спад на туристите от Германия, които традиционно почиват по Северното Черноморие. По-малко летовници и от Чехия ще са сред ценителите на природните и архитектурните забележителности в "Двореца".

В програмата от специални събития на културния център вече са резервирани дати за 55 сватби и кръщенета, които се очаква да привлекат нови посетители. Сред бъдещите младоженци е двойка от Франция, която е харесала естествения декор на "Двореца" за сватбено тържество от документален филм за европейските монархии, излъчен по френски телевизионен канал, разказа Жени Михайлова.

През новия сезон културният център очаква и доброволци по образователни програми, които да помагат в посрещането на туристите. Студентката в Университета за приложни изкуства в Прага Каролина Шахерова е изпратила писмо с молба, дори ако не ѝ се отдаде възможност да бъде доброволец по програма, "Двореца" да я включи в екипа през юли. Каролина пояснява, че миналото лято е помагала в архитектурно-парковия комплекс и е натрупала много ценен опит.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати