Турагенции

Пътуване до Колумбия - пъстро вдъхновение

   
Пътуване до Колумбия - пъстро вдъхновение

Повечето туристи смятат, че всички държави в Южна Америка са доста сходни една с друга, но това изобщо не е така. Ярък пример е Колумбия – една от най-удивителните и оригинални страни в света, която еднакво е запазила духа на ерата на колонизацията и древните традиции на местното население. Официалното име на Колумбия е Република Колумбия и произлиза от фамилното име на изследователя Христофор Колумб. Името на страната се произнася Col-o-mbia, а не Col-u-mbia, което е често срещана грешка на посетители, които не говорят испански.

Държавата е с население над 50 млн. жители

и се намира в северозападната част на Южна Америка. Граничи с Карибско море на север, Венецуела и Бразилия на изток, Еквадор и Перу на юг, Панама и Тихия океан на запад. Столицата е Богота. През последните години е една от най-безопасните страни в Южна Америка за туристите. Дори Държавният департамент на САЩ категоризира Колумбия като по-безопасна в сравнение с други страни.

Това е страна, в чиито вени тече ритъм, която вълнува със своята жизненост и многообразие, богато дарена от природата, пъстроцветна, артистична, дръзка и красива. Започваме нашето посещение от столицата Богота с население от 7.1 млн. жители, което е повече от България. Градът е сред най-големите и зелени мегаполиси в Латинска Америка, разположен на 2600 метра надморска височина. Тук се пресичат пътищата на хора от цялата страна, което обуславя неговите разнообразие и пъстрота. Отличава се с богат културен живот и огромно културно наследство – в историческия център всеки ъгъл е бил сцена на важно събитие от миналото на страната.

Основан през 16 век от испанските завоеватели, този град събира миналото и настоящето. Площад "Палокемао" е един от най-пъстрите местни пазари в града, където се предлагат в изобилие свежи плодове, зеленчуци. Може да се опита пресен сок или типична за града местна храна. След това се придвижваме към историческия център на Богота с прекрасно поддържани колониални съоръжения и сгради от периода 17-20 век – Катедралата, площад "Боливар" със статуята на Симон Боливар, първият президент на независима Колумбия, Капитолия и други. Не трябва да се изпуска възможността за разглеждане на най-голямата колекция от злато в света от предколумбовата епоха, изложена в Музея на златото.

В музея на Ботеро

се запознаваме с творчеството на уважавания съвременен колумбийски скулптор и художник Фернандо Ботеро, считан за най-успешния артист на Латинска Америка. Задължително трябва да се види историческият квартал Ла Канделария, да се качите до хълма Серо де Монсерате, където да видите възхитителната панорамна гледка към Богота.

Следваща спирка е Перейра – един от трите града, очертаващи Триъгълника на кафето. Районът е наслада за очите и бягство сред зелените хълмове и ниските склонове в сърцето на Андите. Плодородните земи, които предлагат най-добрите условия за производство на кафе от сорта арабика, се простират в три провинции и са обявени за част от световното наследство на ЮНЕСКО заради единственото по рода си живописно разположение на долините, плантациите и планините.

Районът предлага разнообразие от възможности за практикуване на планински, селски и еко туризъм, рай е за орнитолозите и задължителна спирка в опознаването на Колумбия. Посещението на Марсела открива красиви природни пейзажи и запознаване стъпка по стъпка с процеса на отглеждане на какаото и производството на органичен шоколад. Разходката сред какаовите дървета е задължителна, където местните производители ще обяснят за произхода и сладостта, събирането, печенето на какаовите зърна, приготвянето на какаовата маса,  различните плодови комбинации. Подготвят вкусна какаова напитка, която се дегустира сред невероятните пейзажи.

На следващия ден „изследваме“

региона на кафето

и посещаваме екваториална гора в природния парк на долината Кокора – представителен пример за огромното биоразнообразие на Колумбия. Правим преход през долината, заобиколени от великолепните восъчни палми – известни и уникални за влажните гори на Андите в Колумбия и Перу. Чуйте историята за тяхното значение за коренните племена, населявали тези земи преди колонизирането им в миналото. В района има много видове птици, сред тях колибри. Посещаваме плантация за кафе за запознаване с неговото отглеждане и производство. Тук условията са идеални – мекият климат, благоприятната надморска височина между 900 и 1600 м, точното съотношение между слънчеви лъчи и дъжд превръщат кафето от селскостопанска култура в житейска философия.

В количествено отношение страната се нарежда на трето място по производство на арабика в света след Бразилия и Виетнам, а ароматът на колумбийското кафе е несравнимо богат. Сред насажденията научаваме как се селектират най-добрите зърна, а също и как да оценяваме характеристиките и качествата на кафето като истински експерти. Освежени от приключението в кафеената плантация се отправяме към Саленто. Регионът на кафето е известен и с китните си градчета, които очароват с уют и пъстрота. Спускаме се по тесните улички край цветните фасади на къщите, магазинчета и малки кафенета, сред аромат на прясно приготвено кафе в прегръдката на Андите.

Всички обаче са чували и очакват на следващия ден

посещението на Меделин

Това е пример за невероятно преобразяване – често градът е свързван с тежка престъпност като център на наркокартела Меделин през 70-те и 80-те години, ръководен от мрачната легенда Пабло Ескобар. Днес обаче е иновативен, втори по население в Колумбия, известен като „градът на вечната пролет“, тъй като е най-големият производствен център на цветя в страната. Меделин е отворен към всички форми на  изкуството, тук са родени популярни певци като Хуанес, Джей Балвин и Малума, а активно биват насърчавани графити творците да създават красота в сътрудничество с държавните институции.

Забележителната трансформация можем да видим най-ясно в Comuna 13 – в миналото опасен квартал, превърнат в пъстра артистична сцена за изява на млади таланти. Посещаваме площад "Ботеро", богато украсен с 23 скулптури на високо ценения артист Фернандо Ботеро, който роден тук. Ботеро има отличителен стил, при който всички изобразени човешки фигури и форми са пълни. Виждаме квартала Пуеблито Паиса, представляващ умален модел на типично селище на общността антиокия. Той е интересен щрих от облика на Меделин, а разположението му върху хълм над града дава възможност за чудесни панорамни снимки и красива гледка. Не може без посещение на оживения район на парка Йерас – любимо място за вечерни разходки и забавление.

Не е за изпускане градчето Гуатапе,

разположено на около 2 часа път от Меделин в красив район, заобиколено от водно богатство и колосалното творение на природата – гигантската скала Ел Пеньол. Гуатапе е истинско произведение на изкуството под небето – всяка къща е изрисувана с типични фрески в ярки цветове. Трябва да се разгледа, след което да се отиде до скалата Ел Пеньол, където се открива панорамна гледка към града. Предлага се кратка разходка с лодка по водите на язовира Гуатапе.

На следващия ден е ред на Картахена – петият по големина град в Колумбия, разцъфтял на брега на Карибско море. Романтичен, забавен, изпълнен с живот и ритъм, дом на фестивали и събития – тук няма как да скучаете. Почитателите на кулинарните изкушения могат да се насладят на редица местни специалитети в първокласните ресторанти на града. Обиколката започва със Замъка на Сан Фелипе (в ЮНЕСКО) – най-мащабната, здрава и защитена крепост, строена някога в земите, влизащи във владенията на испанските конкистадори. Построена е на върха на хълма Сан Лазаро в далечната 1536 г. и е отбранявала града от нападатели, идващи по суша и море. Притежава сложна система от подземни тунели, по която при нужда е можело да се евакуират обитателите без да бъдат забелязани от врага. През 1741 г. тук испанците печелят решителната битка срещу английската корона, побеждавайки многократно превъзхождащата ги по численост английска армия. От върха на крепостта се открива чудесна гледка към града и Карибско море.

Градът е отправна точка към архипелага на островите Росарио, разположени до карибския бряг на около 45 минути с лодка от Картахена. Островите в групата са общо 28 и формират един от националните паркове на страната. Добавят още красота и цветове в богатата палитра на Колумбия – бял пясък, тюркоазени чисти води, коралови рифове, пълни с живот, и защитени мангрови гори. Тук ни очаква кратка почивка – свободен ден, за да се насладим на божествената колумбийска природа, плажа и карибското спокойствие.

Връщаме се в Богота. Хотелът за последните две нощувки се намира в

Усакен – един от северните квартали

на столицата, където имате наистина голям избор от начини да прекарате времето си приятно. В миналото Усакен е бил малък самостоятелен град, но през 1954 г. е присъединен към многоцветната Богота. Тук всяка неделя веселото насторение отеква сред стотиците ресторанти и кафенета, улични музиканти и цветни колониални фасади. Наблизо има занаятчийски пазар и големи търговски центрове, откъдето могат да се купят кафе, бижута и различни интересни подаръци преди отпътуването обратно към дома.

Посещаваме уникалната солна катедрала в Сипакира, разположена на около 50 км от столицата. Катедралата е обявена за национално богатство и забележителност номер 1 на Колумбия през 2007 година. Историята ѝ се простира далеч назад – залежите на сол в централната част на Андите се формирали още преди близо 70 милиона години, когато там е имало море. Солта е била уважавана суровина в предколумбовия период, местните коренни жители били едни от първите, които знаели как да се облагодетелстват от земното богатство и да я добиват, което ги превърнало в едно от най-проспериращите общества за времето си. В по-близкото минало благодарение на нея няколко страни в региона „откупили“ своята независимост.

Миньорите, работници в съществуващата солна мина, издигнали със собствените си ръце красив параклис, за да се молят на Господ да ги закриля докато упражняват опасната си професия. Сегашната сграда е построена през 1995 г. и представлява едно от чудесата на съвременната колумбийска архитектура, привличайки хиляди туристи. За да бъде изградена на дълбочина 180 метра, са изнесени 250 тона каменна сол. Красиво осветеният храм посреща поклонниците и посетителите с впечатляващата статуя на Девата от Гуаса, покровителка на миньорите, 3 олтара, посветени на Исус Христос, скулптури на светци и ангели, изработени от различни майстори на религиозното изкуство, атрактивни водни огледала и други.

Колумбия е необятна! Но истинското богатство на тази страна са хората. Колумбийците са лъчезарни и усмихнати, градовете им са ярки и гостоприемни, а улиците – пълни с живот. Колумбия е епицентър на латино музиката и домакин на завладяващи фиести и карнавали. До скоро опасна и непозната, днес тя притегля като магнит всеки истински пътешественик!

Димо Христов

Открийте истинското лице на Колумбия с туроператора „Никона“, който организира екскурзия до страната с дата на тръгване 20 юли 2022 г. Програмата е 14 дни с водач на български език. Такава е подготвена и през декември.

Повече информация може да откриете на: https://www.nikona.bg/South_America/kolumbia/ekskurzia-do-kolumbia-12d



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати