Новини Събития

Съдът отмени сделката на Гергов и Портних за Пловдивския панаир

   
Съдът отмени сделката на Гергов и Портних за Пловдивския панаир

Варненският административен съд отмени сделката на пловдивския бизнесмен Георги Гергов и община Варна за 29% от акциите в Пловдивския панаир. Решението за апорта на общинския дял в дружеството "Пълдин туринвест" бе взето от Варненския общински съвет на 10 декември миналата година по предложение на кмета Иван Портних, въпреки че две години и половина по-рано общинарите бяха взели решение да върнат на държавата предоставените им безвъзмездно акции, пише Mediapool.

Областният управител Марио Смърков първо блокира изпълнението на решението, а след това го атакува пред съда. Съдия Веселина Чолакова обявява, че сделката на варненските общинари е било напълно незаконна.

Решението за прехвърляне на акциите на Гергов стана с гласовете на ГЕРБ, БЗНС- Александър Стамболийски, ВМРО, ДПС и независимите съветници Светлан Златев и Апостол Апостолов.

На 2 май 2017 година Варненският общински съвет взе решение за безвъзмездно прехвърляне на своя дял от 29% в Пловдивския панаир на държавата, който преди това им бе предоставен от правителството на Бойко Борисов. Този акт на общинарите е влязъл в сила и не е бил обжалван. Въпреки това изненадващо бе отменен, преди да бъде изпълнен.

Местният парламент се мотивира с настъпили нови обстоятелства, но в своето решение не посочва какви са те.

Съдът обяснява, че по закон има седем възможности за отмяна на влязло в сила решение. Това са актът да е незаконен, да са посочени нови обстоятелства, да е извършено престъпление на някоя от страните по сделката, да има фалшив документ или административен акт, който противоречи на решението или има решение на Европейския съд по правата на човека. Нито едно от тези обстоятелства обаче не е налице, за да се отменя решението на Общинския съвет за връщане на акциите в Пловдивския панаир на икономическото министерство.

"Не е посочено никъде от мотивите на предложението (за отмяна на старото решение на общинския съвет – б.р.) , становището на комисията и протокола от проведеното заседание кои са тези нови доказателства или нови обстоятелства, които да налагат прехвърлянето на акциите на Община Варна на "Пълдин туринвест" АД, вместо на Държавата", пише в съдебния акт.

Не е извършена самостоятелна проверка относно финансовото състояние на дружеството "Пълдин туринвест" АД и няма яснота какво налага апортирането на акциите от "Международен панаир Пловдив" АД в това дружество. Не е изследвано дали предходното решение на Общински съвет-Варна е били изпълнено или е започнало да се изпълнява.

Декемврийската сделка за "Панаира"

Община Варна притежава 16.3 милиона безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и "Пълдин туринвест" АД - дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов.

Ако решението на Община Варна не бе спряно, Гергов щеше увеличи влиянието си в панаира от 50.3% на 79.3%.

През декември и Варненската окръжна прокуратура бе сезирана с искане за проверка дали не е проявена безстопанственост по отношение на собствеността в Пловдивския панаир. Сигналът бе подаден от варненския граждански активист и бивш депутат от ДБ Стела Николова.

"В продължение на четири години и половина община Варна притежаваше 29% от Пловдивския панаир. През цялото това време не бе излъчен представител в панаира, който да защитава интересите на града. Някой друг е решавал вместо община Варна какво да се прави в Пловдивския панаир", коментира Николова пред Mediapool през декември.

Сагата

Сагата с "Межднароден панаир Пловдив" АД се точи от времето на тройната коалиция, след като контролираното от Георги Гергов дружество "Пълдин туринвест" успя да придобие отново чрез скрита приватизация почти без пари 50.36% от капитала на панаира в Пловдив.

Десетина години по-късно - през 2017 г., вторият кабинет на Бойко Борисов даде на общините Варна и Пловдив останалите акции на държавата в Пловдивския панаир. Община Варна получи 29%, а Пловдив - 20.63%.

Това беше определено от депутата от ГЕРБ и поддръжник на Бойко Борисов Спас Гърневски като "обира на века" за Пловдив. Премиерът размисли и нареди двете общини да върнат акциите. Община Пловдив го направи, но община Варна забрави, въпреки взетото решение на Общинския съвет от май 2017 г.

Странното решение на второто правителство на Борисов най-вероятно беше свързано със сделката за т.нар. варненска "Дупка", която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави изнесена панаирна палата и във Варна.

През лятото на 2021 г. Георги Гергов прави предложение на общинарите – община Варна да апортира акциите си в "Международен панаир Пловдив" в "Пълдинт туринвест", в което той държи контролният пакет. Кметът Иван Портних внася искане за апортиране на акциите срещу 16 милиона лева, но то е оттеглено по искане на икономическия министър.

На 10 декември за втори път внася искането си и то вече е одобрено от 28 съветници в 51-местния Общински съвет с аргумента, че е по-добре общината да вземе 16 милиона лева.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати