Новини Хотели

Инвеститори правят два СПА хотела в Баните

   
Инвеститори правят два СПА хотела в Баните

Двама инвеститори имат сериозни намерения да построят четиризвездни СПА комплекса на територията на община Баните. Това ще даде тласък на развитието на туризма, защото имаме интерес към по-широк спектър от туристи, които да се възползват от уникалната ни минерална вода, която се сравнява с тази в Карлови вари по лековитите си качества. Това заяви кметът на община Баните Павлин Белчев, който уточни, че планираните инвестиции са за над 15 млн. лв., цитиран от в. "Марица".
"За малка община като нашата подобни инвестиционни намерения биха повлияли съществено на промяната на качеството на живот на населението ни. Ние сме пример за община, която развива успешно туризъм и балнеология, такива инвестиции ще надградят продукта, който предлагаме и туристите все повече търсят", добави той.
Капацитетът от легло-ва база в туристическата община е около 800 легла, като с новите инвестиции могат да надхвърлят 1100 легла. Освен китните хотелчета и къщи за гости Баните е известно с балнеосанаториума си.
Общината подготвя проекти за реновиране на съществуващата римска баня, читалището, общински пътища, ВиК инфраструктура и др. „Очакваме всяка една възможност от държавата и Европейския съюз и ще я използваме по най-добрия начин, за да има ефект за повече от жителите на общината, тъй като винаги правим анализ за мащаба на обхват на инвестицията като полза за населението", каза Белчев. В последния месец управата на Баните спечели два проекта - единият е за реновиране на сградата на кметството в с. Вишнево с мерки за енергийна ефективност по „Красива България", а другият е за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Община Баните по Норвежката програма по линия на Министерството на енергетиката.
В началото на май в Баните отбелязват традиционно с много събития празника на общината и на минералната вода. „На Гергьовден е автентичното честване на празника в Родопите. От близо и далеч идват хора, за да може да се насладят на традицията и рано сутринта да походят с боси крака по поляните, за да усетят гергьовската роса, и след това да се потопят в минералната ни вода, защото има поверие, че призори на 6 май тя е най-лековита. Последните две години заради пандемията нямаше тържества и туристическият поток беше ограничен, но тази година с удоволствие организираме тридневни тържества от общината и с помощта на дарители и даваме старт на летния туристически сезон", разказа кметът Белчев.
Всички самодейни състави от общината ще представят свързаните с Гергьовден обичаи. На сцената автентичен родопски фолклор ще покажат Виевската фолкгрупа, оркестър „ПИМ", ансамбъл „Родопа", Здравко Мандаджиев, Ангелина Милева и др. На 5 май вечерта ще има концерт на Тото и Лъчо от група "Скандау", а на 6 май вечерта започва с музика и скечове на Камен Воденичаров, последвано от концерт на участниците от „Гласът на България" Атанаска и Сунай и концерт на Любо Киров. На 7 май ще има детско шоу, латинотанци за малки и големи с Алфредо Торес. Вечерта с концерта си Гани Добрева ще представи вечните български хитове. "Решихме да няма представители на попфолка, сръбски и турски изпълнители, искаме да подкрепяме нашите български изпълнители, фолклора и поп музиката, които ще зарадват всички възрастови групи", каза Белчев.
Част от празника традиционно са спортни мероприятия, като тази година ще се проведе национален турнир по хокей на трева за купата на Общината и регионален турнир по футбол.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати