Турагенции

Гърция очаква добър туристически сезон въпреки войната

   
Гърция очаква добър туристически сезон въпреки войната

Войната в Украйна избухна точно в момента, когато туризмът в Гърция се съживяваше, а официалните лица залагаха на силен сезон след две години на забрани и ограничения. Тя доведе до загубата на около 600 000 руснаци и 240 000 украинци, които отмениха резервациите си, заяви Лисандрос Цилидис, ръководител на Федерацията на туристическите агенции на Гърция. Само от руска страна загубите възлизат на 700 000 евро за Гърция, чиято икономика зависи от туризма за около една четвърт от националния доход.

Гърция затвори въздушното си пространство за руски полети след нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари, в унисон с други страни от ЕС. Руският национален превозвач "Аерофлот" също преустанови всички свои международни полети от 8 март.

Недостигът на туристи се усеща остро на остров Крит, който е една от основните туристически дестинации в Гърция. Руските и украинските туристи традиционно представляват един от всеки 10 посетители на острова, "от които руснаците са мнозинство", казва Никос Халкиадакис, председател на Съюза на хотелиерите в Ираклион. "Тази клиентела няма да бъде заменена".

Подобно на по-голямата част от света, Гърция въведе различни забрани и ограничения, когато пандемията се появи през 2020 г., като на практика спря туризма. След референтната 2019 г., през която страната беше посетена от 33 милиона туристи, през 2020 г. броят им спадна до 7,4 милиона - 78% спад, по данни на Банката на Гърция. Приходите също са се сринали със 76% до 4,3 млн. евро. Но след като страната се отвори миналата година, пристиганията скочиха с 94%, а приходите се увеличиха със 142%, показват данните на централната банка.

В стремежа си да увеличи още повече броя на посетителите правителството отново отмени ограниченията през тази година. През февруари бяха премахнати задължителните скринингови тестове за пътници, които притежават европейски сертификат за ваксинация. От 1 май в ресторантите, баровете и магазините вече няма да се изискват пропуски за ваксина, а от 1 юни ще отпаднат задължителните маски на закрито.

Въпреки че руската инвазия донякъде намали надеждите за силно възстановяване през тази година, не е загубена цялата надежда.

Заместник-министърът на туризма София Захараки казва, че експертите очакват "удвояване" на броя на пристигащите през миналата година.

"Сезонът вече очерта много окуражаващ образ, което ни позволява да бъдем оптимисти", каза тя пред АФП.

Министърът на туризма Василис Кикилиас заяви пред телевизия Skai в понеделник, че някои ключови дестинации, сред които Корфу, Санторини и Парос, вече са пълни на 80 и повече процента. Пристигащите в Атина и Солун също са се увеличили по време на католическия Великден, добави той.

Освен че намали броя на посетителите, войната на Русия в Украйна доведе до увеличаване на цените на енергоносителите, което започна миналата есен. Разходите за енергия са се увеличили със 70%, а храните и напитките - с 28%, казва Халкиадакис.

Въпреки това Цилидис се надява на възстановяване, макар и по-бавно от очакваното.

"След като преживяхме най-лошото през последните две години, не се страхуваме, дори ако темповете на възстановяване на туризма остават бавни заради войната в Украйна", каза той. /БГНЕС



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати