Новини Турагенции

Фестивалът на лалето привлича хиляди българи за празниците

   
Фестивалът на лалето привлича хиляди българи за празниците

Фестивалът на лалето е истински пролетен спектакъл в турския мегаполис Истанбул през месец април. Парковете, улиците и булевардите на града се изпълват с лалета, като през минали години броят им е достигал до 30 милиона.  Зрелищната гледка привлича хиляди туристи от всички краища на света. За българите Истанбул е изключително достъпна дестинация и мнозина избират да съчетаят великденските и майските празници с почивка, разкрива пред TravelNews Станислав Пеев, управител на “Стенли Травъл”. 

„Започнахме с екскурзиите за Фестивала на лалето още през март. И тогава имаше голям интерес, но лалета по-скоро нямаше, заради студеното време. Те тъкмо сега са разцъфнали и именно по великденските и майските празници ще е най-подходящото време за посещение. Всичките ни усилия в момента са насочени към Фестивала на лалето, тъй като вече 6-та поредна седмица изпращаме групи до там“, изтъкна той. Туроператорът изпраща нови групи до Истанбул всяка седмица и ще го прави до 28 април, като всички автобусни екскурзии са вече разпродадени. 

С падането на мерките в Турция, „Стенли травъл“ първо са насочили усилията си към Одрин. Предлагали дестинацията с и без нощувка, тъй като много хора я избирали само за шопинг. „Интересното е, че започнахме да получаваме все повече запитвания за по-дълги почивки там. Хората искат да разгледат и забележителностите, да обиколят града. Радваме се, че не организираме програми само за пазаруване“, обясни Станислав Пеев. Но е категоричен, че от март месец досега Турция е най-силната дестинация на пазара. 

„Планираме да върнем и кулинарните турове в Испания от есента. Преди имахме силни програми с испански партньори на фирмата и сега с облекчаването на противоепидемиологичните мерки искаме да се завърнем към тази дестинация”, сподели още Пеев. 

Подобен кулинарен тур е много интересен за истинските ценители на кухнята, тъй като програмата включва посещения на фабрики за зехтин, ром, ресторанти и разбира се пленяващи забележителности и исторически градове. 

Като цяло европейските столици също предизвикват интерес и се наблюдават доста записвания за Рим и Париж, които остават вечни дестинации, подчерта Пеев. „Хората се успокоиха, свикнаха с това, че има минимални изисквания по отношение на COVID-19. Те отново могат да пътуват спокойно, което за нас е добре, защото можем да възобновим работа, както преди пандемията“, изрази надеждите си за бъдещия сезон Станислав Пеев. 

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати