Анализи

В България има над 4 000 обекта за поклоннически туризъм

   
В България има над 4 000 обекта за поклоннически туризъм

Великденските празници засилват потока на туристите към църкви и манастири в България, а страната очаква и 70 000 туристи от чужбина, някои от които също ще посетят паметници, свързани с релиигята.

За поклонническия туризъм разговаряме с Иван Михалев - журналист и автор на първия Поклоннически пътеводител на България и с Румен Драганов, който ръководи Института за анализи и оценки в туризма.

Повече информация и подобряване на инфраструктурата около храмовете е едно от нещата, върху които трябва да се работи, за да се развие този сегмент, казва Михалев. По време на работа си по пътеводителя той е бил особено впечатлен от "Българският Йерусалим", както наричат Асеновград и околностите му, но също така разказва за много храмове и свети места, останали от древността и свързани с различни вярвания- капищата около старите български столици Плиска и Преслав или тнар "ступа" край село Плана, което е свято място за будистите.

Акцент в анализа на Румен Драганов е, че прилагателните към думата туризъм - религиозен, исторически, морски, ски и т.н не разделят този икономически сегмент на строги направления, а само за статистически нужди. 

Според него въпросът е къде да го търсим - това обикновено се прави чрез религиозните общности, които ги организират.  Това изисква много инвестиции от страна на туроператорите. 

Водеща за туриста от чужбина е загадката на самата религия - това са мощи, чудодейни икони, свети места на лечители... и тук е мястото на туроператорите, които да им дадат информация да информират и да дат възможност да дойдат и да ги видят туристи.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати