Новини Турагенции

Гърция премахва сертификатите за влизане от 1 май

  26.04.2022 20:30  
Гърция премахва сертификатите за влизане от 1 май

Гърция ще премахне много от COVID ограниченията през следващата седмица, което я превръща в последната държава, връщаща се към живота преди пандемията. От 1 май страната вече няма да изисква от влизащите на територията й доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус, според туристическата компания Visit Greece, цитирана от Profit.bg.

Гърция, която отвори отново границите си за туристи през май 2021 г., понастоящем задължава пътниците да покажат:

доказателство за ваксинация (с бустерна доза, ако са минали повече от 9 месеца от последната доза от първоначалната им серия ваксини)
доказателство, че са се заразили с COVID-19 и са се възстановили в рамките на 6 месеца
отрицателен тест за COVID-19 (или PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пристигането им, или бърз антигенен тест, направен в рамките на 24 часа преди пристигането им)
Това се отнася за всички пътуващи на 5 и повече години.

В момента предпазни маски трябва да се носят на закрито, но министърът на здравеопазването Танос Плеврис каза, че те вече няма да се изискват, с някои изключения, от юни, припомня T+L.

"Според епидемиологичните данни и предложенията на експертите, ние обявяваме пътната карта за деескалация на мерките срещу пандемията COVID-19", каза Плеврис в изявление по-рано този месец и добави, че "всички мерки ще бъдат преразгледани на 1 септември, в зависимост от картината на пандемията."

Решението за премахване на ограниченията идва повече от месец, след като Гърция елиминира необходимостта от попълване на формуляр за локализиране при влизане на територията й.

Страната се присъединява към няколко други европейски държави в облекчаването на ограниченията, свързани с пандемията, включително Холандия и Франция, които премахнаха тестовете за ваксинирани посетители, както и някои държави, направили крачка напред и елиминирали всички COVID ограничения, като Обединеното кралство, Ирландия и Исландия.

Швейцария ще премахне ограниченията за влизане в страната на 2 май, връщайки се към „обичайните правила за достъп в Швейцария“.