Турагенции

Интересът към езиковите ваканции се завръща, 70 % избират Великобритания

  27.04.2022 15:04  
Интересът към езиковите ваканции се завръща, 70 % избират Великобритания

С отпадането на редица противоепидемични мерки и ограничения за пътуване интересът към езиковите ваканции в чужбина през лятото сигурно се завръща, информират експерти. След две години застой желаещите да учат чужд език в естествената му среда отново започват да нарастват, съобщават консултантите от „Интеграл“. Към момента записванията за пътуване през предстоящото лято са двойно повече от общия брой за сезона през 2021 и ако в разгара на Ковид пандемията заявките за участие в езикови ваканции спаднаха до 1/5 от обичайното, то сега те осезаемо тръгват нагоре. Има тенденция и за преодоляване на психологическата бариера сред децата, при които пандемията е довела до нежелание и отказ от пътуване, дори когато това е било възможно.
И това лято Меката на езиковите ваканции си остава Великобритания с най-разнообразни и най-ефективни курсове, които освен в посока подобряване на езиковите умения и явяване на изпити за конкретни сертификати, допринасят и за бъдещо успешно кандидатстване и прием в чуждестранни университети.
Това е и причината 70 на сто от пътуващите да избират Албиона като дестинация. Курсовете там предлагат и опцията език – предмет, която представлява специални допълнителни модули за изучаване на академичен предмет на английски език. Тази възможност е достъпна само във Великобритания, като 10 от общо 30-40 учебни часа на седмица са за ниво на езика, а останалите – за т.нар. академично езиково обучение, което може да бъде и по актуалните програми на STEM. Езиковите курсове в Оксфорд и Кеймбридж предлагат и обучение за писане на мотивационно писмо и провеждане на интервю за прием в университет. Сега е и най-подходящият момент за запазване на място в най-престижните центрове за обучение.
И тъй като става дума не само за учене, но и за ваканция, всички курсове включват и занимания със спорт – езда, тенис, футбол, водни спортове, голф, както и допълнителни социални програми като посещение на забележителности и екскурзии.
Навсякъде курсовете са разделени на възрастови групи, като самото пътуване също може да бъде самостоятелно или с група от други ученици и групов ръководител. Груповите езикови ваканции са фиксирани в рамките на 2 седмици през лятото, докато при индивидуалните клиентът сам избира началната дата и продължителността на курса, като се забелязва по-голям интерес към триседмичните курсове съобщават консултантите от „Интеграл“. Груповите пътувания са по-подходящи за начинаещите в езика, съветват още експертите. Най-ниската възраст за изучаване на английски във Великобритания е 5-6 г., но при условие, че родителите също посещават курса. Има възможност за семейна езикова ваканция, интересът към която нараства.
Английска езикова ваканция може да се реализира и в други държави, в т.ч. и в България. Една от най-известните резервни дестинации в това отношение е Малта, където английският е втори официален език. Наскоро тя отново отвори границите си за своите летни езикови курсисти и отмени изискването за задължителна ваксина над 12 г. възраст. Като атрактивни летни дестинации за езикова ваканция с английски език, до Малта вече се нареждат Кипър и Гърция, които предлагат равностоен продукт.
В Нидерландия също може да се изучава английски през ваканцията, като курсистите избират една сфера на обучение за целия период на курса. Това може да е актьорско майсторство, маркетинг, влогинг и др. Езикови курсове по английски език се провеждат и в САЩ, и в Канада. Те са особено подходящи за тези, които смятат да продължат обучението си там, но и за всички, които търсят полезен повод да посетят известните държави. За обучаеми 18+ се предлага езиков курс по английски дори в Кейптаун (ЮАР) и, разбира се, социалната програма включва сафари.
Напоследък се забелязва тенденция да се посещават езикови ваканции в чужбина и за затвърждаване и подобряване на знанията по втори и трети чужд език, наблюдават от „Интеграл“.
Родители и ученици разбират, че само един чужд език не е достатъчен за успешна реализация в съвременния свят. Най-често вторият чужд език е немски, а Германия е №2 в списъка на най-предпочитани от българите държави за езикови ваканции. Германия и Австрия предлагат многобройни възможности за изучаване на немски в естествена езикова среда. Наблюдава се завишен интерес към курсовете за подготовка за сертификат – TestDaf, DSH, TELC, съобщават от „Интеграл“. Езикова ваканция по немски език може да бъде проведена и в Швейцария, като там могат да се изучават всички официални езици в страната – немски, френски и италиански, и английски в допълнение. В Швейцария е и най-ниската възрастова граница за курсисти, като страната предлага езикови занимания и за деца на 3-5 г.
Испански език може да се учи чрез летни занимания в Испания, Мексико и Куба, като за последните две дестинации има възрастова граница 18 +. Социалната програма в Испания включва занимания по уиндсърф или кайт. За френски език има опции както в Париж, така и на Ривиерата. В Италия пък, освен за ученици и студенти, са помислили и за специфичната възрастова група 50+ с възможност за изучаване на италиански не къде да е, а в романтичната Тоскана. Обучението е 20 учебни часа седмично с възможност за допълнителни курсове по готварство и обиколки из областта.
Всички летни езикови ваканции са с продължителност от минимум 2 до 6-7 седмици според индивидуалните предпочитания. За спокойствието на родителите е осигурена възможност за телефонна връзка с децата по всяко време на денонощието. На самите деца обаче не се позволява да внасят мобилни телефони по време на занятията.
По всичко изглежда, че лятната езикова ваканция е изключително ефективна и приятна, ако се съди по факта, че който е опитал веднъж, обикновено повтаря преживяването. Около 65 на сто от заявките са на клиенти, които вече поне веднъж са се възползвали от програмите, казват от „Интеграл“.
Според тях родителите трябва да правят разлика между езикова ваканция и обикновен езиков курс или лагер. Езиковата ваканция включва сериозни занимания по езика в комбинация с допълнителни социални бонуси като опознаване на нова страна, хора, забележителности и традиции.