Анализи Новини

Изключването на Русия от Световната организация по туризъм не влияе на руските туристи у нас

   
Изключването на Русия от Световната организация по туризъм не влияе на руските туристи у нас

Изключването на Русия от Световната организация по туризъм не ограничава посещенията на руските туристи у нас, става ясно от съобщение във официалната "Фейсбук" страница на Министерски съвет.  

"За първи път в историята на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм на ООН беше свикана извънредна сесия, на която се гласува изключването на държава член на Организацията. Заради войната в Украйна Руската федерация беше изключена с резолюция от СОТ с ясното послание, че мирът е основно човешко право", се посочва в поста от името на кабинета.  

От Министерски съвет уточняват, че решението, взето в Мадрид, не е свързано по никакъв начин с налагането на ограничения за посещенията с цел туризъм в България от страна на руски туристи. Те са част от туристическия поток у нас, като през 2019 година са били близо 5% от всички чуждестранни туристи в България, а през 2020 година – около 2%.

Припомняме, че още вчера (28 април) от Министерството на туризма изпратиха нарочно прессъобщение как министърът на туризма Христо Проданов не подкрепил решението Русия да бъде изключена от организацията. Всъщност Проданов не е човекът, който носи отговорност - той предложил България да гласува с "въздържал се", но е взето решение и е гласувано от представител на българското посолство в Испания България да подкрепи изключването на Русия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати