Анализи Новини

Кои държави облекчават мерките от 1 май?

  01.05.2022 11:56  
Кои държави облекчават мерките от 1 май?

Продължава облекчаването на COVID мерките в много страни, а пътуването до все повече места е възможно с все по-малко формалности. Последните две седмици на април много държави обявиха разхлабване на мерките, а повечето европейски държави напълно загърбиха COVID ограниченията. 

Влизащите в България, Гърция, Албания и Швейцария ще могат да го направят, без да е нужно да представят сертификат за ваксинация, отрицателен тест или документ за преболедуване. В Гърция тези изисквания отпадат за периода 1 май-31 август, като се очаква от 1 юни да отпадне и изискването за носене на маски на закрито. В останалите държави маските не са задължителни. 

Същото е положението и в Ямайка, където от средата на април преминаването на границата е свободно, както и преди пандемията. Отпадат всички изисквания на границата, остава задължително само носенето на маски на закрито.

Азия също започва да се съвзема от пандемията. Въпреки че там все още има ограничения, то те са облекчени от началото на май. Малайзия премахава изискването за тестване при пристигане за всички ваксинирани чужденци и деца на възраст под 12 години. Премахва се и изискването за носене на маски на открито. В Сингапур пък могат да пътуват всички ваксинирани чужденци без предварително тестване. За неваксинираните остават в сила строги правила - отрицателен тест, направен до 48 часа преди влизане в страната и задължителна 7-дневна карантина с още един тест на 7-я ден.

За първи път от 2020 г. Хонконг отваря границите си за чужденци от 1 май. Правилата за влизане в страната ще са строги - изискванията са всички пътници да са напълно ваксинирани, да имат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната, както и да имат резервация за една седмица в карантинен хотел. Мианмар също допуска туристи за пръв път от две години насам. Задължително е всички пристигащи чужденци да са напълно ваксинирани, да имат отрицателен PCR тест, както и да прекарат поне една нощ в хотела си, докато изчакват резултата от теста при пристигане.

Камбоджа намали задължителната карантина за неваксинираните чужденци от две седмици на една. В последния ден от карантината си те трябва да си направят бърз тест. Правилата за ваксинираните засега остават без промяна - от тях не се изисква представяне на PCR тест. Тайланд също облекчава мерките като премахва изискването за представяне на отрицателен PCR тест от ваксинирани пътници. Неваксинираните трябва да останат под 5-дневна карантина, след което на 5-ия ден да си направят тест. 

Южна Африка стана поредната африканска страна, която отвори границите си с облекчени мерки. И ваксинираните, и неваксинираните туристи не се поставят под карантина. От неваксинираните единствено се изисква да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната.