Новини Хотели

Созопол залага на български туристи през лятото

   
Созопол залага на български туристи през лятото

За всички морски общини ще бъде трудно да реализират преди летния сезон преходните си проекти от миналата година. Има и такива, които са запланувани за тази година, но няма яснота кога ще започнат дейностите по тях. Част от причините са в късното приемане на държавния бюджет, защото трябваше да се знае с каква финансова рамка ще разполагат общините. В Созопол, няма как да се прогнозира какво ще бъде лятото, но въпреки това кметът Тихомир Янакиев поглежда позитивно. В момента е в застой проектът за Автогарата в Черноморец, основно по вина на Министерството на културата, посочи Янакиев пред БНР:
„На 20 метра от нас се изгражда голям инвестиционен проект на частна фирма. Техният проект се съгласува изключително бързо и при условията на археологическо наблюдение. За нашия, който се намира на 20 метра се оказва, че това не е възможно, защото трябва да се правят разкопки, но нас не ни устройва, защото не знаем колко време ще бъдат тези разкопки. Няма как да отворим града и после да сме в неизвестност 1 или 2 години ще продължават тези разкопки. Все пак ние сме Община, институция, затова и аз очаквах подкрепа за тези дейности от друга институция, но явно това няма как да стане в лицето на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). 
Не смея да прогнозирам нищо за това какъв летен сезон да очаквам. Искрено ще се радвам ако нашите сънародници изберат отново Созопол, но на фона на това, което се случва в Украйна не съм оптимист. Затова казвам, че очаквам българите да са на нашето Черноморие, за целта и ние трябва да предложим на туристите по-висока услуга.  В Созопол  предстои асфалтиране на няколко улици, ремонти и изграждане на изцяло нови улици в квартал „Месаря“, изграждане на улична дъждовна канализация. Общината може да осигури удобство с паркирането. Сметопочистването да бъде на по-добро ниво, като предполагам Старият град ще бъде напълно оборудван с новите контейнери. Трябва да предупредим, че новите паркинги ще имат нови цени тази година, ще бъдат с по-високи цени с оглед на разходите, които сме направили до момента. Става дума за бариерите, оборудването с камери, паркоматите, които поставихме за по-голямо удобство на хората, които искат да паркират.  Като цяло в община Созопол дейността „Транспорт" е с приоритет.

Преди лятото започнаха и ремонтните дейности по пътната инфраструктура. До 8 май остава затворено за движение на автомобили кръстовището между улиците „Републиканска“ и  „Одеса”. Причината е дейности по проекта за отводняване в района и асфалтиране на участъка. Алтернативен маршрут е ул. „Ропотамо“. Ремонти дейности има и до 15 май за района на базар "Кулата" в посока ул. "Рибарска".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати