Анализи Новини

Над 1 милион туристи очаква Гърция през първата половина на май

   
Над 1 милион туристи очаква Гърция през първата половина на май

Гърция очаква над 1 милион туристи през първата половина на месец май, съобщава гръцката телевизия "Скай". Най-голям е броят на очакваните туристи от Великобритания, следвани от тези от Германия, Франция, Италия и Холандия, предава БТА.

Показателен за интереса от страна на британските туристи е фактът, че нискобюджетната компания Ийзи Джет (Easy Jet) обяви стартирането на нова самолетна линия до островите Кефалоня, Кос, Керкера и Крит. Увеличава се и броят на предлаганите полети от британските летища Гетуик, Лутън, Бристъл и Манчестър към други три гръцки дестинации - Санторини, Родос и Миконос.

Най-много чуждестранни туристи в първите дни на май ще приеме столицата Атина. Очаква се на международното летище в Атина да пристигнат повече от 360 хиляди пътници. Сериозно ще е и движението към летището в Ираклион (на остров Крит), остров Родос, Солун и Корфу в Йонийско море.

В интервю за вестник "Риъл нюз" министърът на туризма на Гърция Василис Кикилиас обяви нова програма за социален туризъм на стойност 30 милиона евро. 

Програмата ще обхване гръцки граждани с по-ниски доходи и стартира от юли. Тя ще даде възможност за осъществяване на почивки през цялата година.

Министърът посочи, че данните за потока от чуждестранните туристи в Гърция до момента са "много окуражаващи" за гръцката икономика и доходите на средностатистическите гръцки семейства. По думите му стратегията на правителството на Кириакос Мицотакис е "част от успеха на гръцкия туризъм да стигне до джоба на гръцкия гражданин, който изпитва затруднения в сегашната ситуация".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати