Новини Събития

По сигнал на министър Нинова започва финансова инспекция на Експо 2020 Дубай

   
По сигнал на министър Нинова започва финансова инспекция на Експо 2020 Дубай

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) влезе в Министерството на икономиката и индустрията за проверка на участието на България в „Експо 2020 Дубай“ по сигнал на вицепремиера Корнелия Нинова, който тя изпрати до прокуратурата за финансови злоупотреби.

АДФИ ще провери как е сключен и изпълнен договорът и допълнителното споразумение за възлагане на обществената поръчка за подготовката и участието на страната ни в Световното изложение в Обединените арабски емирства. Ще бъдат проверени и извършените плащания по договора.

Финансовата инспекция ще продължи 30 работни дни, до 15 юни включително.

Министър Нинова сезира прокуратурата за участието на България в „Експо 2020 Дубай“ през февруари, а в началото на март Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство по сигнала.

Министерството на икономиката и индустрията предаде на държавното обвинение доклад от над 700 страници, в който е описано как на консорциума-организатор "България ЕКСПО 2020" са изплатени авансово 78% от средствата по договора, който е за общо 6 720 000 лв., а редица дейности не са изпълнени. Авансите са изплатени през 2019 и април 2021 г. 

Заключението на експертите от министерството бе, че в събитието са потънали милиони левове от парите на българските граждани.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати