Събития

Джаз легендата Джон Маклафлин открива фестивала A to Jazz през юли в София

  05.05.2022 09:57  
Джаз легендата Джон Маклафлин открива фестивала A to Jazz през юли в София

Фестивалът за градска култура "A to JazZ" обещава силен старт на единадесетото си издание на 1 юли 2022 г. в Южния парк в София. Първото голямо име от световната музикална сцена, което ще гостува на култовото столично музикално събитие, е легендарният джаз китарист Джон Маклафлин, който пристига у нас с бандата си.

26 години след последния си концерт в България, Джон Маклафин ще открие "A to JazZ" като част от световното турне на музикалния му проект "4th Dimension". А организаторите на феста предадоха посланието му към софийската публика:

Много съм щастлив да се върна в България след толкова много време и заедно да открием "A to JazZ", да видя всичките си прекрасни приятели, и разбира се неповторимата българска публика.

Списание "Ролинг Стоун" (Rolling Stone) нарежда Маклафин сред 50-те най-велики китаристи на всички времена. Той е носител на множество награди "Грами", а през 2018 г. за седми път е определен за "Джаз китарист на годината" от най-голямото списание за джаз в света "Даун Бийт" (Down Beat).

Маклафин е определян като икона за много артисти от 70-те и 80-те години, включително Стив Морс, Ерик Джонсън, Майк Стърн и много други. Работил е с всички най-добри международни джаз изпълнители, без изключение.

"4th Dimension" е проект на Джон Маклафин, в който китаристът събира в една група няколко топ изпълнители. Музиката ѝ съчетава различни музикални влияния по уникален начин като интегрира характерните за джаза спонтанност и импровизация. Освен Маклафин, част от "4th Dimension" са и Гари Хъзбанд (пиано, барабани), Етиен М'Бапе (бас) и Николас Викаро (барабани).

Гари Хъзбанд е изпълнител с множество таланти, който с лекота преминава от клавишни инструменти до барабани. Работил е с множество световни имена като Гари Мур, Джеф Блек и др.

Французинът Никола Викаро е добре познато име на международната сцена с престижни джаз и поп колаборации от африканската и латино сцена.

А Етиен М'Бапе е един от най-добрите съвременни басисти, който е имал съвместни проекти с Рей Чарлс, Салиф Кейта, Джо Завинул и много други.

"Тази година не просто ще имаме поредния силен джаз лайнъп с впечатляващи изпълнители, но и ще преживеем едно от най-емоционалните издания на фестивала! Подготвяме промени и подобрения във фестивалния парк и цяла серия чисто нови преживявания за деца и възрастни. "A to JazZ" носи неповторимия дух на джаза, на свободата и все повече се превръща във фестивал за интелигентна градска култура и забавление", коментира Петър Димитров, директор на събитието.
През годините на сцената на "A to JazZ" видяхме за първи път в България знакови имена от световната музикална сцена като Рой Харгрув, Крисчън Макбрайт, Джейкъб Колиър, Бранфорд Марсалис и много други.

 

Със своето 11-о издание столичният фестивал вече дава заявка да бъде едно от най-големите музикални събития в региона и забележителна част от културния живот в България с рекорден брой публика от над 40 000 души годишно.

То разпространява магията на джаза сред посетители от всички възрасти от страната и чужбина и допринася за оформянето на съвременния културен облик на града с нови акценти в програмата и активности всяка година, хвалят се организаторите му.

Фестивалът "A to JazZ" се провежда с подкрепата на Столична община - част от Календара на културните събития, Министерство на културата и Национален фонд "Култура".