Новини Хотели

Турските хотелиери насочват вниманието си към Сърбия, Румъния, България и Молдова

   
Турските хотелиери насочват вниманието си към Сърбия, Румъния, България и Молдова

Турските хотелиери възнамеряват да компенсират загубата на украинските туристи, като се преориентират към пазарите в Сърбия, Румъния, Молдова и България, заяви пред румънски медии Осман Айък, представител за туризма в кметството на Анталия, предаде Аджерпрес.

"Анталия е специална в контекста на войната, защото туристите от Украйна и Русия са мнозинство тук. Дори по време на пандемията туристите от Украйна и Русия бяха най-много, близо 60 процента от общия брой на нашите клиенти през последната година. Миналата година Анталия имаше 9 милиона посетители, а тази година очакваме същия брой туристи", посочва Айък.

Той отбелязва, че преди пандемията в Анталия са пристигали 16,5 милиона туристи, като около 7 милиона са били от Русия и Украйна, тоест близо 40 процента от общия брой. Миналата година от Украйна са дошли 1,2 милиона туристи в Анталия, а от Русия - 4 милиона."За тази година сме доста скептични, надяваме се да стигнем поне до нивото от предишната година. Ще се опитаме да компенсираме, да насочим вниманието си към други пазари, по-специално в Европа. Има един класически пазар, какъвто е Германия, но ще се опитаме да се концентрираме върху Балканите - Сърбия, Румъния, Молдова, България.

Трябва да компенсираме това, което загубихме от Украйна", отбелязва той.Що се отнася до румънските туристи, Айък казва, че те трябва да си спомнят за Анталия от времето преди пандемията, пише БТА."Преди пандемията имахме около 100 000 туристи от Румъния в Анталия. Румъния е сред първите 10 страни, които изпращат туристи в Анталия. Сега е трудно да се оцени какво ще се случи тази година. Опитваме се да спечелим колкото се може повече туристи от Румъния, защото това е важен пазар според мен", посочи представителят на кметството.Що се отнася до руските туристи, Айък напомни, че Турция е останала една от малкото страни, които не налагат никакви ограничения, но отбеляза, че все пак броят им е спаднал значително в сравнение със същия период на миналата година.

"Има ограничения за руснаците в редица европейски страни, но Турция не е наложила никакви рестрикции. (...) Турция остана единствената връзка с Русия в момента. Сега няма толкова много туристи в сравнение с 2021 г. Но не е имало никакви конфликти между туристите от Украйна и Русия. Не съм чувал за такова нещо в Анталия", подчерта Айък.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати