Анализи Новини

Министърът на туризма уволни 16 служители с новия устройствен правилник

   
Министърът на туризма уволни 16 служители с новия устройствен правилник

Министърът на туризма Христо Проданов е освободил 16 служители вчера с влизането в сила на новия устройствен правилник на ведомството, който е обнародван в Държавен вестник. Това съобщиха за TravelNews представители на министерството. Общо в администрацията работят около 120 човека. Експертите са уволнени заради несправяне със задачите, без предизвестие и без обезщетения. Те планират да съдят министерството заради начина на прекратяване на договорите. Засега не са освободени началници на отдели и директори на дирекции, които са от времето на ГЕРБ и бившия министър Николина Ангелкова. Сегашният министър Христо Проданов е от квотата на БСП. Според туристическия бранш това са възловите кадри, които от години не помагат за развитието на сектора, а дори пречат. От Министерството на туризма потвърдиха за уволненията, но не уточниха точната бройка.

Висшите кадри на ГЕРБ и ДПС продължават и в момента да заемат своите позиции на директори и началници на отдели в Министерството на туризма. Служебният министър на туризма в двете правителства доц. Стела Балтова също не ги пипна. Туристическият бизнес отдавна чака промени, които да доведат до по-доброто управление на сектора и засилването на рекламата на България на чуждите пазари. 

В новия устройствен правилник на министерството е предвидено нова дирекция "Международна дейност и визови режими", срещу което възразяваха от Министерството на външните работи. Друга чакана промяна от туристическия бизнес и управляващата коалиция е смяната на директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова. В новия устройствен правилник е заложена реформа в дирекцията. Контролът в туризма отива в нова дирекция "Контролна и инспекционна дейност" с 12 служители. Към нея ще бъде и контролът на концесионната дейност. "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“ остава в отделна дирекция със 17 служители. В момента двете дейности са в една обща дирекция - „Управление на морските плажове“, която обединява провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете под наем, и същевременно ги контролира. Министърът на туризма Христо Проданов сега иска да отдели контрола да бъде независим, за да не бъде осъществяван от едни и същи хора, които провеждат процедурите за избор на концесионери.

Екатерина Дацова е от времето на бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Служебният министър Стела Балтова обеща в началото на първото служебно правителство, че ще направи проверка на раздадените плажове на мутрите от Николина Ангелкова. Такава реално не беше извършена и не бяха оповестени резултати. Дацова запази поста си при служебните правителства. Срещу нея е имало сигнали и разследване от редица институции, сред които и НАП, във връзка с нейната работа и доходи, разкри миналата година Offnews.bg. Тя е дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е депутат от ДПС.

Христо Проданов намекна при представянето на екипа си в Народното събрание, че първо трябва да се извършат кадрови промени, за да може да започне и ревизията на концесиите. Той допълни, че има поет коалиционен ангажимент за проверка на договорите. „Не е стартирала тази процедура по простата причина, че в момента екипът в този отдел е същият, който е организирал тези процедури. Мисля, че няма да е много ефективно да проверяват собствената си работа назад в годините. Първо трябва да има някаква промяна, за да има наистина една действителна и стойностна проверка“, обясни тогава министър Проданов.

В коалиционното споразумение за съставянето на правителството е записано цялостно преразглеждане на досегашната политика за предоставяне на концесия на морските плажове. „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ се обединиха за премахване на концепцията българските плажове да се отдават на концесионни договори след анализ и широко обсъждане.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати