Новини Турагенции

Хърватия премахва всички правила за влизане за пътници

   
Хърватия премахва всички правила за влизане за пътници

Хърватия е кръстопът между Изтока и Запада от векове. Някога гръцка колония, по-късно римска провинция, страната е била повлияна от византийците, османците, Наполеон и австро-унгарците, ако трябва да се назоват само няколко.

Разнообразното и бурно наследство на Хърватия превърна нацията в истинско културно бижу; нейното наследство, богато на влияния от тези периоди.

От замъци, църкви и театри до храна, вино и музика, Euronews Travil е съставил списък с девет места, които трябва да посетите, за да получите вашата доза от хърватската култура.

На първо място, какви са ограниченията за пътуване?

Хърватия отмени всички останали правила за пътуване по време на Covid от 3 май.

„Всички пътници, влизащи в Хърватия, вече могат да го направят при същите условия на влизане, които бяха в сила преди пандемията Covid-19, т.е. с валидни документи за пътуване“, се казва в изявлението на Хърватската национална туристическа служба, публикувано тази седмица.

Това означава, че пътниците вече няма да трябва да показват отрицателен резултат от теста или доказателство за ваксинация, за да влязат в страната.

Промяната идва само седмици, след като страната облекчи ограниченията за покриване на лицето и ограничения на капацитета за места и обществен транспорт.

Снимка: Хърватия премахна всички ограничения за пътуване | Източник: Canva

9. Риека, Европейска столица на културата 2020

Защо е обичан: Риека има впечатляваща неокласическа архитектура, оживен градски център и оживен централен пазар.

Какво да направите: в Риека планините достигат до морето, кръстопът, който носи със себе си изобилие от гастрономически възможности. Отправете се към главния градски пазар, за да опитате всичко, това е мястото за хранене от 19-ти век, а също така е архитектурно съкровище в Арт Нуво.

Ако сте били на посещение през 2020 г., сте имали допълнителен късмет, тъй като градът бе избран за Европейска столица на културата 2020 г. и има богата културна програма, която се предлага.

Нови културни изложби ще бъдат представени в Музея за модерно и съвременно изкуство, Детската къща, градския музей „Риека“ и кораб-музея „Галеб“.

Трябва да опитате: трюфелите на Истрия! Близкият град е известен със своите черно-бели гъби, които се намират в дъбовите гори на Хърватия.

Източник: Kristijan Arsov

8. Загреб

Защо е обичан: Загреб е отражение на Австро-Унгарската империя.

Какво да направите: можете да посетите по-голямата част от Загреб пеша. Посетете нео-готическата загребска катедрала, тя е емблематична забележителност, както и църквата „Сан Марко“, една от най-старите сгради в града.

Загреб твърди, че има най-много музеи на глава от населението, така че вероятно няма да имате време да ги посетите, но не пропускайте „Мимара“ – известния музей на изящните изкуства в града и Градския музей в Загреб, за да попиете историята на столицата.

Можете да се разхождате около улица „Ткалчича“, която е една от най-оживените улици в града от векове, а след това да се разхождате около улица „Боговичева“, чудесно място за гледане на хора, докато се наслаждавате на добра чаша Хърватско кафе; страната е известна със своето кафе, зехтин и вино.

Като столица, Загреб е мястото, където можете да намерите разнообразие от регионални кухни. Опитайте всички тях на централния пазар на града, наречен „Долак“. На други места потърсете традиционния „коноба“, неформален ресторант в стил тратория, предлагащ местни деликатеси.

Трябва да опитате: Grenadir Marša, вкусно ястие от макаронени изделия с лук и сирене; Kajzeršmarn, оригинален десерт с карамелизирани палачинки; местните сладкиши, пълнени със сирене, Štrukli, и известните бисквити с пипер.

Бонус: ако се случи да посетите в края на пролетта, най-вероятно ще се сблъскате с един от многото улични фестивали, които превръщат града в голяма сцена с уличен театър, музика, представления и спорт.

Източник: Croatian National Tourism Board

7. Задар

Защо е обичан: можете да изследвате 3000 години история в Задар.

Какво да направите: разходете се из древния град пеша, за да откриете разнообразните му паметници. Започва с Църквата на Свети Донат, тя датира от 9-ти век и е най-голямата предроманска структура в Хърватия. Днес тя най-вече служи като място за средновековна ренесансова музика, следете за програмата в местното туристическо бюро. Католическа катедрала на Задар, построена през 12-ти и 13-ти век, също си заслужава да бъде посетена.

Задар някога е бил най-големият град крепост в Република Венеция, а стените му са друга забележителност. Заедно с други трансгранични компоненти, те формират „Венецианските отбранителни работи“ между 15-ти и 17-ти век, които са признати в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО като изключителен паметник на съвременната морска укрепителна схема. От там се отправяме към сухопътната порта, главния исторически вход на града, построен през 1543 г. Той се счита за един от най-добрите ренесансови паметници в цяла Далмация.

Трябва да опитате: световноизвестният ликьор от череши Maraschino, столетна рецепта, направена само на местно ниво от местни вишни сорт мараска; сиренето от Паг, най-ценното сирене в Хърватия, наситено с ароматите на Средиземно море и накиснато в зехтин; бродет, яхния от риба и раци.

Източник: Croatian National Tourism Board

6. Шибеник

Защо е обичан: историческият Шибеник има два обекта на ЮНЕСКО.

Първата забележителност, включена в списъка на ЮНЕСКО, е катедралата „Сейнт Джеймс“, базилика от 15-ти и 16-ти век. Той е възхваляван за сливането на готическото и ренесансовото изкуство.

Хърватите са се страхували от нашествието на османците в продължение на векове, така че град Шибеник има четири крепости, най-страшната от които е „Свети Никола“ (Tvrđava Sv Nikole), чиято отбранителна архитектура също е защитена от престижното Световно наследство на ЮНЕСКО.

Докато сте в Шибеник, разходете се до средновековните средиземноморски градини, озеленени от наградения архитект Драгутин Киш. Те са разположени около бившия манастир „Св. Лаврентий“, който също си заслужава да бъде посетен. Градините са отворени целогодишно и често са домакини на събития на открито през лятото.

Далматинските традиционни ястия са друга добра причина да посетите града, да се отправите към крайбрежната таверна, за да се насладите на хубава чаша вино, Шибеник е предимно винопроизводителен район в страната.

Трябва да опитате: Crni rižot, черно ризото с калмари, сервирано с настъргано сирене.

Източник: Hrvoje Klaric

5. Примощен

Защо е обичан: остров в миналия си живот, Примощен е запазил архитектурните особености на средновековно средиземноморско рибарско селище.

Какво да се направи: преди около пет века, по време на турските нашествия, жителите на острова построили стени, кули и мост, свързан с континента, за да защитят града. Когато турците отстъпват, мостът е заменен от настилка. Градът си заслужава да бъде посетен само заради хърватската си крайбрежна атмосфера.

Започнете от старата градска порта, каменните останки от старите стени. След това се отправете нагоре и посетете енорийската църква „Свети Георги“, построена през 15-ти век, за да се насладите на уникалната гледка към морето.

Примощен е друг страхотен град, където можете да опитате далматинска кухня, особено невероятното червено вино Babić, съчетано с козе сирене, прошуто и маслини – всички родом от Примощен.

Трябва да опитате: шот плодова ракия, друг местен специалитет.

Източник: Croatian National Tourism Board

4. Трогир

Защо е обичан: известен е като градски музей.

Трогир се смята за един от най-запазените римско-готически градове в Централна Европа. Историческият център на града е под закрилата на ЮНЕСКО.

Отправете се към красивите романско-готически църкви, особено катедралата „Сейнт Лорънс“, и към средновековната крепост Камерленго, построена от венецианците през 1400-те години. Крепостта се използва и като място за провеждане на широк спектър от концерти, фестивали, представления и прожекции на открито кино през лятото. Проверете местния туристически офис.

Трябва да опитате: Пастикада, нещо като говеждо задушено и едно от най-популярните далматински ястия, всяко семейство има своя собствена рецепта.

Бонус: посетете включено в списъка на ЮНЕСКО представление на клапа на градската лоджия. Традиционната група обикновено включва двама тенори, бас и баритон, изпълняващи акапелни песни в чест на любовта, виното, родината и морето.

Източник: Kris Sliver

3. Сплит

Защо е обичан: историческо бижу със стария си град и 1700-годишния дворец на Диоклециан.

Какво да направите: древният център на града е като връщане назад във времето. Първо се отправете към двореца на Диоклециан, включен в списъка на ЮНЕСКО, това е удивително добре запазен комплекс от 4-ти век. Тогава не пропускайте катедралата „Свети Дуже“, някога мавзолей на Диоклециан. Централната част на сградата датира от 350 г., което я прави една от най-старите катедрални сгради в света.

Площад „Перистил“ също трябва да бъде в списъка ви, оригинален римски съд, където можете да се насладите на великата архитектура на стария Сплит. Каменните паметници около него са дали на площада страхотна акустика, нащрек за опери и театрални представления през лятото.

Със сигурност ще се изгубите в Стария град, лабиринт от калдъръмени улици, заобикалящи двореца на Диоклециан, но не забравяйте да намерите пътя си до „Площада на хората“ и да погледнете часовника на Стария град. Можете да завършите деня си с разходка по крайбрежната алея на Рива, пристанището на Сплит, за да намерите място за ядене: Сплит има процъфтяваща кулинарна сцена и е предназначена за хранене на открито.

Трябва да опитате: Сопарник, едно от автентичните традиционни Хърватски ястия, солен тънък пай, напълнен с швейцарски Чард.

Бонус: ако посетите през август, не пропускайте друго събитие, почетено от ЮНЕСКО: Синска Алка, конен турнир, който се провежда в Синдж (на около 45 минути от Сплит) от 1717 г. насам.

Източник: Croatian National Tourism Board

2. Хвар и Стари град

Защо е обичан: Хвар е бил обитаван от праисторически времена.

Какво да направите: местоположението на Хвар в центъра на адриатическите маршрути е превърнало острова в проспериращ център на изкуствата и културата. Градът е дом на обществения театър Хвар, един от първите театри в Европа, който сега се завръща в бизнеса след повече от 20 години реставрация. Културното съкровище е отворено за посещения и се провеждат представления през цялата година. Вижте най-новата програма на туристическия борд.

Древните гърци също основават колонията Фарос през 384 г. пр. Хр. в северната част на острова, което прави днешния Стари Град един от най-старите градове в Европа. Те очертават селскостопанския пейзаж на равнината Стари град, забележителност, която показва древната геометрична система за разделяне на земите, използвана от гърците, която е останала почти непокътната в продължение на повече от 24 века. Това също е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Трябва да опитате: Грегада, проста рибена яхния с картофи, казва се, че е най-старият начин за готвене на риба в Далмация, вероятно донесен от гърците. Също така опитайте салата от октопод, класика в страната и специалитет в Хвар. Съчетайте го с вино Bogdanuša, бяло грозде, характерно за Хвар.

Източник: Patricia Jekki

1. Дубровник

Защо е обичан: нарича се „Перлата на Адриатика“ с причина.

Заобиколен от крепости, Дубровник предлага архитектурни и културни шедьоври, запазени от векове. Започнете да се разхождате от монументалната порта Пайл, разположена в горната част на Страдун, прекрасната главна пешеходна улица на Стария град.

Посетете катедралата, построена върху руините на църква от 12-ти век и се разходете из варовиковите улици на града, за да се насладите на бароковите сгради. По-късно, привечер, изкачете стълбите до градските стени, за да получите гледка към стария град и морето отгоре, докато гледате залеза над Адриатическо море. Скоро ще разберете защо градът е бил използван като фон за множество сцени от митичната средновековна серия „Игра на тронове“.

Културната сцена на Дубровник е богата на фестивали, концерти на открито, градини, представления и изложби, с много исторически места, като атриума на двореца „Спонза“, домакин на събитията.

През лятото културният акцент е Летният фестивал в Дубровник, градът се превръща в голяма сцена за театрални представления, джаз, балет и концерти. Симфоничният оркестър на Дубровник също си струва да се следва, те организират целогодишни концерти и сезонни събития.

Трябва да опитате: Зелена Менестра или зелената яхния, ястие, което съществува от 15-ти век. Състои се от пушен бекон и шунка, домашно приготвени колбаси, зеле, картофи и често други зеленчуци. Също така, опитайте Rožata, традиционен средновековен десерт от Дубровник, подобен на крем брюле с много специално допълнение: розова вода или ликьор от розови листенца.

Снимка: Дубровник, Хърватуя | Източник: Canva



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати