Хотели

Жителите на Кула залагат на туризъм

   
Жителите на Кула залагат на туризъм

Развитието на Кула като туристическа дестинация, строежът на новата спортна зала, изразходването на средствата по проектирането и осигуряването на нормалното функциониране на новата система за видеонаблюдение в града, своевременна реакция на сигналите от страна на полицията, са част от въпросите, които хората от граничния град поставиха по време на изнесената приемна на областния управител Любен Иванов. Сред въпросите с обществена значимост са и асфалтиране на улица в село Коста Перчево, асфалтиране на алеята в градския парк в Кула, възможността за осигуряване на повече работни места за хората с увреждания. 

"Един от приоритетите ми е да следя за законосъобразността на всички държавни и общински институции, в тази насока осъществяваме контрол върху общинските актове, осъществяваме контрол върху актовете на държавните институции, които се намират в община Кула. На приемната обърнах внимание на няколко проблема, върху които ще поработя и ще направя така, че да се спазва стриктно законът.

Един от проблемите е туризмът, аз не веднъж съм казвал, че туризмът е една от основните точки в моята стратегия за развитие на областта. По мое предложение кметът на община Кула направи искане Общинският съвет да гласува, да приемат в управление на община Кула крепостта "Кастра Мартис". Сега се събират документи, които да бъдат използвани пред Министерството на културата. Община Кула да кандидатства по проекти България-Сърбия, за да минем към реконструкция на крепостта и социализацията и като туристически обект. Запознах се и с много други възможности за туризъм, които ще разуча, и ще работя по тях"- каза за Радио Видин областният управител. 

Любен Иванов посочи, че ще се търси възможност за финансиране на археологически разкопки на крепостта в село Чичил, ще се мисли за общ туристически маршрут:

"В разговор с археолога Здравко Димитров установих, че от изключителна археологична стойност е крепостта "Чичил"  в село Чичил, община Кула, та предстои да видя начин, по който да насочим поне малко финансиране от държавата към тази крепост, за да започнат археологически разкопки. 

В един бъдещ момент да вържем сръбската крепост "Феликс Ромулиана", с "Кастра Мартис", с крепостта в Чичил и с "Баба Вида" като общ туристически маршут, по който туристите, които идват във Видин чрез кораби по Дунава, да открият и Кула като дестинация". 

Приемният ден мина с интерес и от страна на жителите  в село Тополовец, които открито излагаха проблемите си в търсене на съдействие за разрешаването им.

"В село Тополовец имаше интересна активност, не се явиха много, но на улиците поговорих с доста хора. Основните проблеми в селото са гробищен парк, улици и туристически обекти. Набелязах няколко основни проблема с непочистени шахти, неасфалтирани улици или улици в лошо състояние и неизчистен гробищен парк. Имаше и негодувание срещу поддържането на параклиса, видях, че около него е добре почистено, вътре не успях да вляза, но предстои". 

Жителите на Тополовец са поискали да се плануват инициативи и за "Петров Церак" и водопада:

"Мисля, че може да се работи в тази насока и да се превърне водопада и римската крепост в един малък и интересен обект за посещение. Като се създадат вече и велоалеите по маршрут Евро Вело 6, ако общината е достатъчно активна, мисля, че цялата община Кула има перспективи като туристическа дестинация"- допълни областният управител. 

Местната общност поиска съдействие и при организирането на повече културни мероприятия в общината.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати