Анализи Новини

Румънските туристи се увеличават в Гърция

   
Румънските туристи се увеличават в Гърция

Нарастващият интерес на румънските туристи към Гърция, въпреки "спирачката" на пандемията в предишните две лета, става още по-очевиден тази година, като търсенето достига такива нива, че туристическите агенти смятат, че 2022 г. ще бъде по-добра от 2019 г. Това беше посланието, което те предадоха на министъра на туризма Василис Кикилиас, който е на двудневно посещение в Букурещ, където осъществява контакти с професионалисти в областта на туризма и журналисти, съобщи специално за БТА агенция АНА-МПА.

"На срещата, която проведох с румънската федерация на туристическите агенции, те ми потвърдиха, че Гърция ще бъде номер едно за летните почивки на туристите през тази година. Туристите от Румъния ще пътуват на първо място до Гърция тази година", подчерта Кикилиас и допълни: "Това е резултат от много упорита и постоянна работа през цялата година, но също така и от големи колективни и общи усилия, положени в сътрудничество с министерството на туризма, Гръцката национална туристическа организация (ГНТО), организацията "Маркетинг Гърция" и на всички професионалисти в страната.

"Трябва да бъдем готови и организирани да посрещнем хората и да им предложим уникално туристическо преживяване, за да може следващата година те отново да бъдат с нас."

В разговор с АНА-МПА вицепрезидентът на Федерацията на туроператорите на Румъния посочи, че след две лета с ограничения и строги здравословни мерки този сезон се открива с повече свобода за румънските туристи, които проявяват още по-голям интерес към Гърция, и е много вероятно да видим по-голям брой посещения от тези през 2019 г.

Той също така подчерта, че посещението на Кикилиас в Букурещ има много силно въздействие върху румънското обществено мнение. Както каза той, "въздействието ще бъде по-голямо от рекламите, които биха стрували много пари", като обясни, че за румънците "присъствието на гръцкия министър на туризма тук е много важно".

"Първата дестинация за тези, които пътуват с автомобил, са Тасос и Самотраки. Тези острови сега са пълни с румънци. Като цяло обаче те пътуват по целия маршрут от Александруполис до Катерини и, разбира се, Халкидики. През последните години те избират и други дестинации като Корфу, Лефкада, Парга, Евия и др. Но освен тези, които пътуват по шосе, трябва да кажем, че има много хора, които отиват до гръцките острови по въздух. През лятото стартират 10-15 чартърни полета от 10 града в Румъния", посочи той.

Както беше отбелязано от ръководителя на офиса на ГНТО в Букурещ Георгиос Стафилакис, около 80 процента от пътуващите от Румъния пристигат в Гърция по шосе. През 2019 г. броят на румънските туристи в Гърция е достигнал 1 400 000 души.

Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати