Новини Транспорт

Италия конфискува яхтата Шехерезада на Путин

   
Италия конфискува яхтата Шехерезада на Путин

Италианското правителство разпореди конфискацията на луксозна яхта на стойност около 700 милиона долара, за която се предполагаше, че може да е на руския президент Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Луксозната огромна яхта "Шехерезада" беше на ремонт в италианското пристанище Марина ди Карара от септември. Но сега както изглеждало яхтата се готвела да отплава.

Италианското министерство на финансите публикува изявление, в което казва, че разследването е показало, че собственикът на яхтата имал връзки с "влиятелни елементи от руското правителство" и с хора, взети на прицел от санкциите на ЕС. Името му обаче не се посочва.

"Шехерезада" има две хеликоптерни площадки и може да приема до 18 гости и 40 души екипаж.

Според запознат източник италианската полиция смята, че яхтата е на Едуард Худайнатов, бивш шеф на руския енергиен гигант "Роснефт", който сега не е обект на санкции на ЕС.

Екипът на руския дисидент Алексей Навални обаче твърди, че тази яхта е собственост на Путин. В подкрепа на това твърдение екипът на Навални привежда факта, че в списъка с членове на екипажа има няколко служители на Федералната служба за защита на руски видни личности.

Според италианската компания "Италиан сий груп", която се беше заела с ремонта на яхтата, това не е вярно.

"Собствеността на яхтата не може да бъде приписвана на руския президент Владимир Путин", се казва в изявление на компанията, която твърди, че разполага с документация и резултати от извършени проверки от компетентните органи.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати