Новини Събития

ONE DANCE WEEK представя знаковата белгийска компания kabinet k

   
ONE DANCE WEEK представя знаковата белгийска компания kabinet k

На 21 май, в Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив, ONE DANCE WEEK ще представи спектакъла "обещай ми" на една от водещите белгийски компании за съвременен танц - kabinet k & hetpaleis. В спектакъла си kabinet k поставя под въпрос самата представа за страха у няколко поколения. Седем танцьори, сред които и деца, оставят своите страхове зад кулисите, за да покажат експлозивната енергия на съществуването, която не признава задръжки, граници и инертно въздържание. Спектакълът с музика на живо е празник на смелостта и безразсъдството, танцов флирт с опасностите и тревогите, които напразно искаме да прикрием или да забравим. От сцената струи по детски неподправен, но физически мощен порив за нахлуване в територията на неизвестното.

Спектакълът е достъпен за зрители на всички възрасти, а билети в продажба ще намерите на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EPAYGO.

 

 

“Обещай ми е примамливо брутална ода за твърдоглавото дете. Спектакълът е ода не само за нашия вътрешен бунтовник в едно плашливо общество, което се кълне в контрола и сигурността. В спектакъла става дума и за упоритостта да отстояваш нещо. За прескачането на вашите граници. За плаването срещу течението. И за вярването, че ако почти се ударите в стената със затворени очи, винаги ще има някой да ви защити. Това прави обещай ми красива противоотрова за днешните времена.” - пише за спектакъла на страниците на DE STANDARD

Йоке Лаурейнс и Квинт Мансховен са хореографи, завършили съответно философия и дизайн. Работата им в kabinet k е фокусирана в създаването на танцови продукции, в които участват както професионални танцьори, така и деца. Техният танцов език се основава на реални действия и дребни жестове от ежедневието, преплетени с елементи от игри. Тъй като изпълнителският състав включва деца, това прави продукциите им достъпни за малки и големи. 
Всяка сценична творба на kabinet kбуквално изниква от стъпките на малките танцьори, именно заради тяхната естественост и интуитивност. Това е ключов аспект на танцовия език на двамата хореографи и обяснява защо те обичат да работят с деца и по-възрастни хора, които не са повлияни или са по-малко повлияни от определени модели на поведение или специфична танцова техника. Хореографите желаят да се отнасят към танца по начин, характерен за възрастните, но и да оставят детето да бъде „дете“. Затова в подхода им няма даже нотка на покровителство – интелигентността не е чужда на децата, а танцът е форма на изкуството, която по интуитивен път може да спечели децата и юношите.

От 2002-а година насам Йоке Лаурейнс и Квинт Мансховен създават серия спектакли под шапката на няколко големи театрални компании, и градят репутация си на „младежката танцова сцена”: DROMEN HEBBEN VETERS (fabuleus), SHELTER (Kopergietery), MARTHA, MARTHE (Kopergietery) и QUESTO RICORDO (CC Hasselt). Със спектаклите EINZELGÄNGER, UNFOLD, I SEE YOU, ZWALUWZANG, RAW и BAB(B)EL двамата да надграждат своя репертоар за младежка аудитория. Спектаклите UNFOLD и RAUW са включени в програмата на Theatre Festival и позиционират Kabinet К на международната карта. От 2016-а компанията е ангажирана в структурно сътрудничество с младежкия театър Нetpaleis в Антверпен. HORSES е първата постановка, която се създава в резултат на това партньорство, а през 2018-а там е създадена и продукцията INVISIBLE.

Кabinet k следва органичен подход към танца, който придава значение не виртуозността, а на определена автентичност на движението. Хореографското съдържание винаги има приоритет пред естетиката. Компанията си случи с танцов език, който в един момент е съзерцателен, минималистичен и визуален, а след това преминава в сурова, брутална и буйна енергия. Той се развива около централна идея, каквато е устойчивостта в RAUW или сляпата вяра в HORSES – тази идея се предава на младата публика чрез движенията, сценографията, изпълнителския състав, ритъма на представлението и т.н. Други от постоянните елементи в тази работа са музиката на живо и/или новосъздадена музика, присъствието на танцьори от различни поколения на сцената, влиянието на визуалните изкуства. Kabinet k искат да предложат алтернатива, да покажат различни подходи и да контрират тишината със сценични светове, изпълнени с възможности и предложения.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати