Заведения Новини

Първи афганистански ресторант отвори в София

   
Първи афганистански ресторант отвори в София

Преди Сара да отвори своето място за афганска кухня, София, а и България, не беше имала ресторант, в който да се готви храна от Афганистан. В последните десетилетия тук заживяха немалко афганистанци - значителен брой студенти идват в края на социализма да учат в България, а покрай събитията в Афганистан много икономически и политически бежанци минават през нашата страна, пише "Капитал".

В София има сирийски, ливански, иракски, ирански и индийски места за хранене, но не е и афганистански. С това е свързана и основната мотивация на Сара Фаизи, когато идва в България и решава да направи нещо свое, с което може да изкарва прехраната си. Тя забелязва бързо, че тази кухня е непозната за българите, а пък според нея "за една афганистанска жена няма да е трудно да представи кухнята на българския клиент". Отнема й няколко месеца да извади разрешителни, взима заем и инвестира цялото си време в това да популяризира афганската кухня в София.

Сара пристига в България преди пет години с двете си деца. Като класически икономически емигрант тя преминава през няколко месеца лутане между това дали да остане в България, или да поеме към Западна Европа, накъдето се насочват по-голямата част от хората от Близкия изток и Централна Азия. В крайна сметка тя решава да остане в България, като причините, които изтъква за това свое решение, са малко изненадващи: България й прилича на родната й страна, а София има немалко прилики със столицата Кабул, където тя е живяла. Тя намира, че климатът в България е страхотен, хората са много по-приветливи, отколкото в останалите европейски държави, а храната е вкусна.

Манто със зеленчуци и сос

Манто със зеленчуци и сос

Фотограф: Цветелина Белутова

На въпроса дали й е трудно да намери продукти, с които да готви афганистанските манджи в ресторанта си Khaala Sara Foodz, който се намира до Женския пазар, тя отговаря: "В София има хубави плодове и зеленчуци и не е трудно да се намери хубаво месо от арабските месари в района, единственото нещо, което е по-специфично, са подправките като шафран. Шафранът, който използваме, е от Иран, защото тук или е много скъп, или не е качествен."

Кухнята на Афганистан е интересен микс между персийската и други по-изразени кухни от региона. Има си и своите специфики като използването на ядки и нар, многото разновидности кебапи, ориза, пелмените и патладжана. Едно от най-популярните ястия е кабулският пилаф, който представлява ориз със стафиди, моркови и месо. Според Сара именно това се търси и най-много в ресторанта, особено когато го посещават носталгични афганци, които дълго време не са имали възможност да ядат родната си храна. Местният клиент, от друга страна, е отворен към всичко: искат да опитат традиционния болани хляб с картоф, мантото, което е пелмени със зеленчуци, месо и подправки, и месата като кофта кебапа. Кофтата наподобява на българското кюфте, на вид е набучено на шиш кълцано месо. Интересното е, че думата кофта идва от глагола "кофтан" на персийски, който означава кълцане - това до голяма степен обяснява и произхода на думата кюфте.

Нашата препоръка е да планирате обяд в Khaala Sara Foodz, защото вечер ресторантът работи до 20:00 ч. Много от нещата, които се предлагат, трябва да бъдат поръчани предварително, тъй като ястията се приготвят на момента и понякога изискват значително време за подготовка, а ресторантът е с все още лимитиран персонал. Затова е най-лесно клиентът да се свърже със Сара и да попита какво са сготвили днес, а ако иска да опита от най-традиционните афгански манджи, да ги обсъди директно с нея.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати