Анализи Новини

Черна гора очаква ръст на туристите

   
Черна гора очаква ръст на туристите

Туристическият сектор на Черна гора, който е водещ в икономиката на страната, преодоля успешно ограниченията на пандемията, а сега трябва да се справи с неминуемото отражение на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, предаде БТА.

През миналата година най-много туристи в адриатическата държава имаше от Сърбия, а след тях се нареждат посетителите от Украйна и Русия.

 

Представители на туристическите организации от Улцин, Тиват и Будва очакват новият сезон да бъде на миналогодишното ниво, въпреки че гостите от Украйна ще са голяма рядкост, а тези от Русия – чувствително по-малко.

Първите гости вече започнаха да пристигат, а официалният старт на сезона бяха първомайските празници и поредицата местни събития, карнавали и концерти.

Въпреки неблагоприятната и непредвидима глобална ситуация представители на туристическия бранш в Улцин се надяват на добър туристически сезон, който започна в края на април със събитието "Всички за туризъм“, а голямата вълна от гости се очаква в края на юни.

"От 30 април до 2 май бяхме домакини на голям брой журналисти от региона, което бе и официалното откриване на летния сезон. Като част от събитието имахме детски представления, представяне на традиционната кухня на Улцин и концерт с местни изпълнители”, разказва председателят на местната туристическа организация Гзим Хайдинага пред в. "Виести“. Кампанията на Улцин е "на всички меридиани, където е възможно“. Хайдинага се радва на факта, че през май и юни ще имат завиден брой гости от региона и че в цяла Европа са премахнати ковид мерките за пътуване и туризмът се възстановява с края на пандемията. Разбира се, той отбелязва, че войната в Украйна косвено ще засегне и туристическия сектор.

Туристическите представители от Тиватската ривиера очакват, че предстоящият летен сезон ще бъде по-успешен от миналата година и близо до резултатите, постигнати през рекордната 2019 г.

Изпълнителният директор на Туристическата организация Тиват Даница Баниевич изрази оптимизъм за сезона, дължащ се на традиционния интерес от страните от бивша Югославия и на отварянето на напълно нови пазари като Саудитска Арабия, както и подобряването на въздушните връзки с други европейски пазари, сред които е скандинавският. Директните чартърни полети от Нидерландия също се подновяват.

Пристигането на саудитската нискобюджетна авиокомпания Флайнас на летището в Тиват е голямата новина за лято 2022, тъй като нейните самолети ще летят три пъти седмично по линията Рияд - Тиват от 1 юни до 30 септември.

"Украинските туристи, които бяха наистина много в Черна гора миналата година, заради войната със сигурност ще отсъстват. Руснаците ще са по-малко отпреди, защото с недиректните полети през Белград и Истанбул сигурно ще идват само тези, които имат имоти в Черна гора. Радвам се, че вече имаме доста добра посещаемост и че резервациите, особено от западните пазари, се поддържат на много солидно ниво“, отбеляза Баневич.

По време на Великденските празници над 2500 туристи са отседнали в Тиват, което е три пъти повече спрямо същия период миналата година, но и с 32 процента повече в сравнение с периода преди началото на сезона на 2019 година – годината преди пандемията и войната в Украйна.

Баневич подчерта, че хотелите с висока категория в Тиват регистрират добри и много ранни резервации на американски туристи, както и на туристи от Великобритания и особено от Германия, които пристигат с новосъздадени или обновени линии на летището в курорта.

Задават се и големи групи туристи от Израел с резервации в местните хотели. Очакват се гости от Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Още няма точни разчети как ще се отразят санкциите срещу Русия на яхтения туризъм по адриатическото крайбрежие.

Туристическа организация в Будва отбеляза неформалното начало на сезона с организирането на четиридневен Международен туристически карнавал, който започна на 29 април под мотото „Да живее любовта“. Карнавалът привлече над 20 000 гости и неофициално стартира туристическия сезон, казва председателят на местната туристическа организация Неманя Куляча. От Будва насочват усилията си към привличане на туристи най-вече от региона.

Все още не са представили очакванията и надеждите си от нудисткото селище "Ада Бояна“ в най-южната точка на черногорското крайбрежие. То обикновено има устойчив брой туристи от Западна Европа, скандинавските страни, Унгария и други. Въпреки прекрасния плаж все повече се чуват коментари, че курортът се нуждае от обновяване, отговарящо на цените. Все пак уникалното селище остава магнит за нудисти, а понякога просто и за любопитни.  

Не всичко, свързано с новия туристически сезон, е повод за оптимизъм. Местните организации очакват и властите да свършат своята работа, а именно да ремонтират пътищата преди началото на активния сезон, защото сегашната ситуация е изключително лоша.

Въпреки че по-голямата част от туристическите приходи на Черна гора се генерират тук, пътната връзка между Тиват, Котор и Будва е в катастрофално състояние, тъй като дори след почти година на избор на изпълнители, реконструкцията на този участък не е започнала, а това е най-натоварената част от пътя. Тази година може да има проблеми и с водоснабдяването на крайбрежието заради драстичното намаляване на обема на водоизточника "Боле сестре" на Шкодренското езеро, за което неотдавна са "намекнали от фирма "Регионален водопровод“, пише „Виести“.

От туристическите организации очакват ресорните министерства да създадат условия за безопасен и комфортен престой на чуждите граждани и да гледат на хотелиерите и заведенията за хранене като партньори, а не само "като на обекти за проверки и събиране на глоби."



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати