Новини Турагенции

Проф. Георги Рачев: Българите ще летуват в чужбина

   
Проф. Георги Рачев: Българите ще летуват в чужбина

Ентусиазмът и енергията на българския туристически потребител е много голям, като за това свидетелства големият интерес към различни дестинации и програми. Това са наблюденията на проф. Георги Рачев, собственик на туроператора “Географски свят” и известен синоптик. Според него облекчаването на COVID мерките за влизане в България също има огромен принос за активното пътуване. “Тъй като вече в целия свят, с малки изключения, се пътува свободно има търсене както за бюджетни пътувания в нашите съседки, така и за скъпи програми извън Европа”, изтъкна пред TravelNews Рачев. 

Най-характерните за сезона дестинации са Истанбул, Одрин и Северна Гърция. Интересът към южните ни съседки винаги е бил осезаем, но с оглед на това, че имаше сериозни мерки през последните две години, българите сега искат да пътуват дори повече.

“Интересът за пътуване извън България за море, винаги е бил висок, но тази година със сигурност съседките ни ще бъдат предпрочетени от мнозина пред Българското Черноморие. Особено Халкидиките са изключително популярни както за месец май, така и за лятото”, отбеляза Георги Рачев.

Гърция обаче вече не е толкова достъпна дестинация, колкото беше преди пандемията. Това смущава много от редовните ѝ посетители. Според Рачев обаче: “Въпреки поскъпването в Гърция, което за нощувка е 50%, а за изхранване е 100%, интересът ще остане голям”.

“Турция намали рязко данъците в сектор туризъм, което прави съотношението цена -  качество страхотно. Това няма как да бъде постигнато на нашето Черноморие, особено за семейства с деца, които искат почивка all inclusive”, споделя собственикът на “Географски свят”. С изгодните си цени Турция все повече се налага като топ дестинация за българския пазар. Записванията текат с пълна сила, като интересът е еднакво голям независимо дали става дума за автобусни или самолетни екскурзии. 

Новата любима дестинация за българите е Египет, смята Рачев. За Хургада има уникални оферти. Няма друго подобно предложение, което да съчетава изгодни цени, топло море, добро обслужване и екзотика. На брега на Червено море е и Йордания, но все още не е успяла да се наложи като толкова популярен избор. Когато става дума за африкански държави -  Тунис също е предпочитана дестинация, но няма същия “екзотичен фактор”, тъй като бреговете са разположени на Средиземно море, коментира той.

По отношение на европейските дестинации, Рачев наблюдава засилено записване: “Възраждат се и дестинации като Италия и Испания, въпреки че все още има леко недоверие към тях заради строгите мерки по време на пандемията".

Екзотичните острови като Сейшели и Шри Ланка поддържаха интереса на българите и по време на пандемията, но тъй като са доста по - скъпи, групите за там са по-малко. Рачев изрази надеждите си Югоизточна Азия скоро да разхлаби COVID мерките си, тъй като Виетнам и Тайланд са много търсени дестинации. Към този момент обаче пътуването до тези държави все още е затруднено. Те все още искат ваксинационни сертификати.

Сърбия също е сред предпочитаните от българите съседни страни, отбелза Рачев. Това явление обаче е характерно само за уикенд туризъм. “Тези пътувания вече се изплъзват от организаторите. Повечето хора предпочитат сами да организират пътуването си до Сърбия, вместо да се доверят на туроператор”, обясни Георги Рачев.

Факт е, че разхлабените мерки предвещават бум в пътуванията и един успешен сезон за туристическия бранш. Въпреки това, Рачев е на мнение, че пълното възстановяване на индустрията ще отнеме доста време. 

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати