Новини Събития

Килим фест ще се проведе в Албания

  10.05.2022 09:20  
Килим фест ще се проведе в Албания

Елементи за подготовка и тъкане на традиционни килими са поставени в различни точки на базара

Традиционните килими от района на албанския град Гирокастър бяха изложени през уикенда на градския каменен базар, съобщи специално за БТА агенция АТА.

"Килим Фест" е замислен като специален начин за запознанство с начините на обработка на традиционен текстил и характерните произведения от него като килими, черги, гоблени.

Елементи за подготовка и тъкане на традиционни килими са поставени в различни точки на базара. Част от пътеводителя за присъстващите е кътът за стригане на овце, предене и тъкане на вълна, дизайн, кът за тъкачен стан и др.

Акценти в проявата бяха артистичните изпълнения на народни, поп и инструментални музикални групи. По думите на кмета Фламур Големи, организирането на "Килим Фест" е част от програмата от дейности, предназначени да съживят града и да привлекат местни и чуждестранни туристи.

От началото на годината организирахме различни дейности, които също стимулират туризма, каза Големи.

Министърът на туризма и околната среда Мирела Кумбаро каза, че дейностите, които популяризират ценностите на народната традиция, са специални елементи за насърчаване на туризма и привличане на местни и чуждестранни посетители, особено в атракции като Гирокастър.

Ние се стремим да гарантираме качествено и устойчиво развитие на целогодишен туризъм в Гирокастър, посочи Кумбаро.

По думите му заслугата за тази проява е на общината и бизнес асоциацията на базара, които планират ежеседмично и ежемесечно подобни прояви, за да направят Гирокастър атракция за целогодишен туризъм.