Оферти

Екскурзия в Индия: Златният триъгълник, Южна Индия и библиотеката на палмовите листа- нова дата

  10.05.2022 10:58  
Екскурзия в Индия: Златният триъгълник, Южна Индия и библиотеката на палмовите листа- нова дата

Маршрут:

София - Доха - Делхи - Агра - Джайпур - Амбър Форт - Ченай - Махабалипурам - Пондичери – Чидамбарам - Дарасурам - Танджавур - Кумбаконам - Тричи - Ченай - Доха - София

ПЪРВИ ДЕН: 03.11.2022, София - Делхи
Среща на летище София. Полет София - Доха на АК Qatar Airways. Излита в 16:35 ч. Каца в 22:15 ч. Полет Доха - Делхи на АК Qatar Airways. Излита в 02:20 ч.

ВТОРИ ДЕН: 04.11.2022, Делхи /ЗАКУСКА, ВЕЧЕРЯ/
Каца в Делхи в 08:25 ч. Посрещане от местния партньор и трансфер. Закуска. Oставяне на багажа. При възможност настаняване. 

Екскурзия в Делхи с местен екскурзовод:
Посещение на Стария Делхи - 300-годишен град, построен от Император Шах Джахан през 1648 г. като негова столица и носеща неговото име. Преминаване покрай Red Fort - Червената крепост, построена от червен камък, характерен пример на Могулската архитектура. В древността тя е била наричана “благословената крепост”.

Продължава се към джамията Джама Масджид - най-голямата джамия в Индия и една от най-големите в цяла Азия, разположена на главната улица в Стария Делхи. Преминаване през крепостта Котла Фирозе Шах от 14 век и стълбовете на Ашока, след което се посещава Радж Гат (мемориал на Махатма Ганди). Преминаване през Чандни Чоук (Лунния площад). Този пазар се счита за едно от най-автентичните места в старата част на Делхи.

Следобед разглеждане на забележителности в Ню Делхи - новата столица, проектирана от Едуард Лутиенс. Преминаване през Президентския дворец, Ращрапати Бхаван и секретариатите сгради - център на всички правителствени дейности, Сградата на Върховния съд, главния булевард Раджпат и мемориала Индия Гейт - портал в стила на Триумфалната арка в памет на индийските войници, загубили живота си през Първата Световна Война. Посещение на Кутб Минар (ЮНЕСКО) - величествена 73-метрова кула, построена през 1193 г. от Куит-уд-дин Айбак, след поражението на последното делхийско хиндуистко кралство. Вечеря и нощувка в хотела. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН: 05.11.2022, Делхи - Агра (около 204 км., 4-5 часа) /ЗАКУСКА, ОБЯД, ВЕЧЕРЯ/
Закуска в хотела. Отпътуване за Агра. Посещение на световноизвестния Тадж Махал, построен от Шах Джахан през 1560 г. в памет на съпругата му Мумтаз Махал. Този архитектурен паметник е шедьовър от бял мрамор, който свидетелства за уменията на 20 000 занаятчии, доведени от Персия, Турция и Италия. Построяването на тази “Любовна поема в мрамор” отнема 22 години. През 1983 г. Тадж Махал е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Със спиращата дъха гледка, Тадж Махал е един от най-красивите архитектурни комплекси в света и се смята за символ на вечната любов. Посещение на крепостта в Агра, позната като червената крепост, също обявена за Световно наследство на ЮНЕСКО. Тя е обградена със 70-метрова стена и е една от най-дългите крепости в Индия. Вечеря и нощувка в хотела.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН: 06.11.2022, Агра - Джайпур - ( около 234 км, 5-6 часа) /ЗАКУСКА, ОБЯД, ВЕЧЕРЯ/
Закуска в хотела. Отпътуване за Джайпур, по пътя посещение на Абанери със своя стъпаловиден кладенец. Абанери или първоначално наричан Аба Нагри, което означава „Градът на светлината“, е построен през 9 век от Крал Раджа Чанд на кралството Гурджар. Тук се намира и храмът Харшат Мата. Популярността идва с легендата за богинята Харшат Мата, известна със своята ведрина и щастие. След което се продължава към Джайпур. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

ПЕТИ ДЕН: 07.11.2022, Джайпур /ЗАКУСКА, ОБЯД, ВЕЧЕРЯ/
Закуска в хотела. Отпътуване за крепостта Амбър, разположена на 12 км. от Джайпур (ЮНЕСКО) - старата столица на империята на Раджпут (16-ти век) преди Джайпур да стане столица. По път се спира за снимки пред Хава Махал, познат като 5-етажния дворец на ветровете - символ на Джайпур. Зад 900-те многоъгълни прозорци на тази необикновена и сложна фасада жените от кралския двор са наблюдавали церемониите и живота по улиците без да бъдат виждани.

Продължава се към крепостта Амбър Форт, където се разглеждат най-важните дворци и зали, построени в смесен хинду-ислямски стил. Най-впечатляващите от тях са Шиш Махал - огледалният дворец, и Джай Мандир - залата на победата. Изкачването до крепостта дворец е на гърба на слон, а слизането - с джип. На връщане към Джайпур се спира за снимки на двореца Джал Махал, разположен в средата на езерото Ман Сагар. След това програмата продължава с разглеждане на градския дворец на махараджата с множество дворове, градини и сгради. Днес в част от него живее бившият махараджа, а другата част е превърната в музей с няколко зали, в които са изложени колекции от текстил и облекла на махараджата и неговото семейството, картини, оръжия, килими, каляски, както и двата най-големи сребърни съда за вода с вместимост от 400 литра, влезли в “Книгата за рекордите на Гинес”. До двореца се намира и обсерваторията Джантар Мантар, създадена от махараджа Джай Синг II (1728г.). Тя включва 19 инструмента за измерване на времето. Най-забележителното съоръжение е 27-метровият часовник, който показва времето с точност до 2 секунди, а сянката, която пада, се измества с 4 метра на час. След края на обиколката е предвидено свободно време за пазаруване на известния в Джайпур пазар - Бапу. Вечеря и нощувка в хотела.

ШЕСТИ ДЕН: 08.11.2022, Джайпур – Ченай с полет /ЗАКУСКА, ОБЯД, ВЕЧЕРЯ/
Закуска в хотела. Свободно време. Трансфер до летището за полет до Ченай. Излита се в 14:10, каца се в 16:45 ч. Посрещане и трансфер до хотела. Вечеря и нощувка в хотела.

СЕДМИ ДЕН: 09.11.2022, Ченай – Махабалипурам (около 56 км, 2 часа) /ЗАКУСКА, ОБЯД, ВЕЧЕРЯ/
Закуска в хотела. Панорамна обиколка на Ченай. В многомилионния град има много красиви сгради останали от пребиваването на британците. Храмът Капалешвар, посветен на Шива, е един от най-добрите образци на дравидската архитектура, построен през 7 век.

Градът е известен и с фестивалите, които се организират през цялата година. Ченай е световен център на теософското общество. Град Ченай притежава една от най-дългите плажни ивици в света, покрити със златист пясък - Марина Бийч. Отпътуване за Махабалипурам. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка в хотела.

ОСМИ ДЕН: 10.11.2022, Махабалипурам - Пондичери (около 100 км, 3-4 часа) /ЗАКУСКА, ОБЯД, ВЕЧЕРЯ/
Закуска в хотела. Посещение на Махабалипурам. Преди повече от 1500 години днешното малко рибарско селце е било процъфтяващо пристанище, наречено на името на един от владетелите си Нарсимха Варман, известен с прякора Махамала - Великия борец. И до днес градчето е известно и като Мамалапурам. Една от най-популярните забележителности на града са пещерните храмове–помещения с барелефи, изсечени в скалите. Тук се срещат и храмове-колесници, посветени на главните герои от епоса „Махабхарата“. Край Махабалипурам се намира и един от най-големите барелефи на открито - 240 квадратни метра Отпътуване към Пондичери. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка в хотела.

ДЕВЕТИ ДЕН: 11.11.2022, Пондичери - Кумбаконам (около 135 км, 3-4 часа) /ЗАКУСКА, ОБЯД, ВЕЧЕРЯ/
Закуска в хотела. Разглеждане на Пондичери, който все още носи следите от френското и британското си минало. Преливането на история и география, на античност и съвремие, които Пондичери предлага, създава рядко срещана комбинация от стилове. Най-старата църква „Свещеното сърце на Исус“, построена около 1700 г., ще ви напомни на парижката Нотр Дам, но след като чуете отново клаксоните на скутери и тук-тук, се връщате обратно в индийската действителност.

Една от основните забележителности на града е ашрамът Шри Ауробиндо и многобройните постройки, свързани с него – духовни, културни, образователни и търговски. Хиляди хора посещават храма и медитират пред двамата самадхи от Шри Ауробиндо и Майката, около която ашрамът е изграден. След това се отпътува за Кумбаконам, по пътя се посещава Чидамбарам. Посещение на храма Натрадж - главрн храм, издигнат от династията Чола, посветен на танцуващия Шива.

След това се посещава храмът Аираватесвара, индуиски храм в Дарасурам от времето на дравидианската архитектура. Продължава се към Танджавур, бивш Танджоре, който е град в индийския щат Тамил Наду. Градът е наричан още „Оризовата купа на Тамил Наду“ и е бил столица по време на царуването на династия Чола от IX до XIII век. Известен е най-вече с храма Брахадишвара (част от световното културно наследство на ЮНЕСКО). Дворецът в Танджавур е другата много популярна забележителност в града. Характерен с просторните си коридори, големи зали, сенчести градини и наблюдателни кули. Част от двореца е и библиотеката Сарасвати Махал. Построена е през 1700 г., библиотеката е част от пазителките на Палмовите листа. Притежава над 30 000 палмови листа заедно с безценни ръкописи, както на индийски така и на европейски езици. Настаняване в хотел. Вечеря и нощувка в хотела.

ДЕСЕТИ ДЕН: 12.11.2022, Кумбаконам /ЗАКУСКА, ОБЯД, ВЕЧЕРЯ/
Закуска в хотела. Отпътуване за храма Ваитхишваран, възможност за посещение на Библиотеката с палмовите листа или свободен ден. Вечеря и нощувка в хотела.

ЕДИНАДЕСЕТИ ДЕН: 13.11.2022, Кумбаконам - Тричи (около 98 км, 2-3часа) /ЗАКУСКА, ОБЯД, ВЕЧЕРЯ/
Закуска в хотела. Посещение на Тричи - антични храмове, посветени на лорд Ганапати. Отделно от Тричи е разположен храмът на Ранаганата Суами, който е най-голямото светилище на Индия. Той се намира на остров в река Кавери, разделен от 7 крепостни стени, ограждащи 60 хектара територия. Храмът е посветен на Хиндуисткия бог Вишну. Трансфер до летището в Тричи за полет до Ченай. Трансфер до хотел, където ще се проведе вечерята. Трансфер до летището в Ченай.

ДВАНАДЕСЕТИ ДЕН: 14.11.2022, Ченай - Доха - София
Полет Ченай - Доха на АК Qatar Airways. Излита се в 03:20 ч. Каца се в 06:05 ч. Полет Доха - София на АК Qatar Airways. Излита се в 08:30 ч. Каца се в София в 12:35 ч.

https://alexandertour.com/ekskurzia/ekskurziya-v-indiya-zlatniyat-triagalnik-i-yuzhna-indiya/160