Новини Турагенции

Армения и Грузия – прелестните кралици на Кавказ

   
Армения и Грузия – прелестните кралици на Кавказ
Армения впечатлява с история и природа

Армения и Грузия са разположени на една от най-отдавна населените територии в света и поради тази причина са дом на стотици забележителности, които биха предизвикали интереса на всеки пътешественик. От древни църкви, манастирски комплекси до най-голямата колекция ръкописи от средновековието, най-древните останки от хуманоиди и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство – всичко това може да се открие в границите на живописните кавказки държави.

Да посетиш Армения

без да отделиш специално време на нейната столица – Ереван, е абсолютно недопустимо. Градът има богата история, тъй като е един от най-старите непрекъснато населени градове в света. Той датира от 8-ми век, когато крепостта „Еребуни“ е построена от цар Аргищи. Ереван често е наричан „Розовия град” заради цвета на сградите, които са изградени от вулканични блокове, в различни оттенъци на розовия цвят. Тази арменска област бе силно развита през последното десетилетие, което ѝ дава съвсем съвременен облик с нейните модерни ресторанти, кафенета, магазини и хотели.

Несъмнено най-голямата гордост на Ереван е Каскадата – огромна структура от варовик, чийто строеж е продължил между 1971 и 1980 година. Стъпалата свързват различни нива с красиви градини, фонтани и модерни скулптури. От Каскадата се открива прекрасна гледка към центъра и към планинския връх Арарат.

Друг символ на града е мемориалът-музей на Арменския геноцид. Построен е 1996 - 1997 г. в памет на жертвите на арменския геноцид от страна на Турция в периода 1915 – 1923 г. Освен това символизира ренесанса на арменската нация. В музея са представени документи, фотографии и различни материали, отразяващи отношението на международната общност към геноцида.

Ереван разкрива много

други впечатляващи гледки, но едно от любимите места на местните е площад „Република“. Той е дом на множество забележителности като Историческия музей, Националната галерия и Дома на правителството, както и емблематичния хотел "Армения Мариот" и преспокойно може да прекарате цял ден само там.

Армения е една от най-подходящите държави за поклоннически туризъм, тъй като е първата държава, приела християнството за официална религия през IV в, когато е построена и първата църква. Тя носи името „Ечмиадзин“ и продължава да функционира като главна арменска апостолическа църква. Освен нея може да откриете църкви, катедрали и манастири под опеката на ЮНЕСКО, които са от огромна историческа важност, и са били духовни, културни и обучителни центрове в миналото. Такива са например манастирите „Гегхард“, „Хор вирап“ и „Нораванк“.

„Хор Вирап“, чието име се превежда като „дълбока тъмница“ (тя се намира под него и е дълбока от 3 до 6 метра), е известен и с местоположението си в подножието на библейската планина Арарат и е едно от най-светите места на арменската църква и е с изключително богата история. Разположен е на един от деветте хълма, където е била древната арменска столица Арташат. Строежът на манастира започва през 642 г. и окончателно завършва през XVII век. След като го посетите се спуснете към ждрелото на река Арпа, където сред червените скали, е разположен манастирският комплекс „Нораванк“, построен през 1205 г. от владиката Ховханес. Той е и последна работа на известния склуптор Момик, който е погребан тук. На територията на манастира има три църкви, оцелели в миналото след набези и атаки на монголи, както и от разрушителното заметресение през 1340 година. „Нораванк“ е обект на ЮНЕСКО от 2002 г.

Природата в Армения също е впечатляваща. Държавата има спиращи дъха планински гледки, но най-впечатляващ несъмнено е националният парк „Дилиджан“. Той се нарича още „арменската Швейцария“ или „малката Швейцария“, тъй като красотата се простира докъдето стигне окото. От 2017 г. до сега паркът е обект на постоянно развитие и ежегодно се обновяват екопътеките и инфраструктурата. Това прави мястото изключително добре уредено и перфектно за всеки спокоен следобед сред природата.

Грузия е съседна

на Армения държава, която споделя голяма част от историята ѝ. Тя е друг голям християнски център в историята и първата ѝ столица – Мцхта, все още привлича християни от цял свят. Разцветът на града е бил по времето на Александър Македонски, което му отрежда изключителна историческа и културна важност в съвременния свят. Цялата му територия е културно-исторически резерват и обект на ЮНЕСКО. Там може да се види катедралният събор „Светицсховели“ (обект на ЮНЕСКО), основан през IV  век и свещено място за всеки православен християнин. Името означава „Животворящ стълб“, а за цялата си история е възстановяван два пъти. Любопитна подробност е, че на фреската в църквата, на която е изобразен Исус Христос, под двете му разпънати ръце, са нарисувани полукръгли предмети с по три лъча, които уфолозите смятат, че са летящи чинии, докато историците смятат, че тези предмети се отнасят до стиха от Библията: „Слънцето ще се обърне към тъмнината и луната към кръвта“. Къде е истината можем да гадаем, но определно художникът Григорий Гулджаварашвили дава храна за спорове.

Тбилиси е столицата

на Грузия и се нарежда сред най-модерните и космополитни градове в Кавказ. До наши дни градът е бил разрушаван от перси, араби, тюркмени, монголи, тюрки и построяван около тридесет пъти. Старият град представлява любопитна смесица от различни култури и това е особено очевадно, когато видите как си „съжителстват“ грузинска православна църква, арменска григорианска църква, синагога и турска джамия. С тази подредба Тбилиси символизира толерантността си към различните религии.

Крепостта „Нарикала“ е една от ключовите забележителности в града. Стига се до нея с лифт, като по пътя се откриват спиращи дъха гледки. Крепостта се нарича още „Майка Крепост“ и е древен символ на защитата на Тбилиси. Тя е разположена между два хълма - между серните бани и ботаническата градина, и се състои от две оградени със зид секции. В по-ниската част на хълма е църквата "Св. Николай“, завършена през 1997 година на мястото на стара църква от XIII век, разрушена при пожар. Самата крепост датира от IV век и първоначално е била персийска цитадела.

Мостът на мира, свързващ Стария град с новата част на Тбилиси над река Кура, е изцяло пешеходно съоръжение, изградено от стомана и стъкло, а от него се открива чудесна гледка към църквата „Метехи“, статуята „Вахтанг Горгсали“, крепостта „Нарикала“, моста „Бараташвили“ и Президенството. Това е един от символите на града и местните обичат да се отбиват именно там, за да се насладят на прекрасните панорамни гледки.

Армения и Грузия са две космополитни държави, изпълнени с много културни, религиозни и исторически паметници. Наистина са от малкото дестинации, които са подходящи за всеки тип турист, тъй като предоставят всичко необходимо за незабравимо пътуване.

Ако искате да преживеете вашата собствена кавказка приказка – туроператорът „Никона“ ще се погрижи за пълната Ви обиколка из тези невероятни кътчета. Програмата е 10 дни с водач на български език. Датите на тръгване са 22 май, 14 юни, 20 септември и 2 октомври 2022 г.

Повече информация може да откриете на: https://www.nikona.bg/Europe/Georgia/ekskurzia-Armenia-Gruzia

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати