Новини Събития

Полша ще промотира България за летния сезон

   
Полша ще промотира България за летния сезон

Министърът на туризма Христо Проданов откри Българо-полски бизнес форум с фокус туризъм във Варшава. Министър Проданов беше на посещение в Полша, по време на което се срещна с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар с ресор туризъм в Министерството на спорта и туризма на Полша.

„Надявам се COVID-19 вече да е зад гърба ни и повече никога да не се завръща, за да сме свободни да работим и пътуваме. Допълнително негативно влияние в нашия регион оказва и войната в Украйна. Основната ми мисия днес е да уверя полския народ в това, че България е сигурна дестинация. Уверявам, че вашите сънародници ще прекарат спокойна и запомняща се почивка”, отбеляза министър Проданов в своето приветствие.

„Винаги сме се радвали, когато са ни посещавали полски туристи. В следствие на подписаното двустранно споразумение през 2021 г. и откриването на наше туристическо представителство във Варшава, двустранните отношения се развиват добре. Виждам потенциал за добра перспектива за развитие“, допълни още българският министър. Той отправи покана към държавния секретар Анджей Гут-Мостови за посещение в България, в рамките на което да се проведе и бизнес форум.

От своя страна Гут-Мостови отбеляза готовността за провеждане на широка медийна и рекламна кампания на България в Полша. И допълни, че ще положи усилия търговските и туристически отношения да се развиват успешно. България ще бъде една от трите страни, която ще бъде промотирана на туристически пазар в Полша. „Благодаря за поканата, готови сме да участваме в туристическо-икономическа мисия в България“, заяви държавният секретар Гут-Мостови. 

Министър Проданов добави, че България може да почерпи опит от Полша относно фонд зa гapaнтиpaнe нa тypиcтичecĸитe пътyвaния и въвеждането на програма за ваучери за почивки на деца, което е и част от управленската програма на правителството. По думите на Гут-Мостови гаранционният фонд на Полша е един от най-ефективно действащите в туристическия бранш. „Решението за въвеждането на ваучери за почивка няма аналог. Сумата, предвидена за ваучери за туризъм възлиза над 1 млрд. евро. Всяко полско дете може през цялата година да ползва туристически ваучер“, допълни държавният секретар.

По време на посещението си във Варшава министър Проданов награди почетния консул на България за район Катовице Януш Затон с почетен знак „Посланик на дестинация България“ за приноса му в развитието на двустранните отношение в туризма. На форума участваха още Н.Пр. Маргарита Ганева, извънреден и пълномощен посланик на България в Полша, зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева и Николай Костов, съветник "Туристически въпроси" в посолството ни.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати