Новини Турагенции

Япония скоро ще се отвори за туристи

  12.05.2022 09:00  
  Япония скоро ще се отвори за туристи

Все повече азиатски държави започват да отварят границите си за чуждестранните туристи.

Япония, която преди пандемията от COVID-19 беше една от най-популярните дестинации на континента, засега остава затворена, но това скоро може да се промени.

Не всички японци обаче са доволни от този факт, пише CNBC.

Премиерът Фумио Кишида обяви, че правителството обмисля известно облекчаване на граничния контрол през юни, но някои хора в Япония казват, че е добре мерките да останат в сила.

Дори преди пандемията много от местните жители предпочитаха да пътуват в страната, като вътрешният туризъм възлизаше на общо 21.9 трилиона йени (167 милиарда долара) през 2019 г., по данни на Японската агенция по туризъм.

Въпреки че понастоящем на японците е разрешено да пътуват в чужбина, много от тях предпочитат да посещават вътрешните дестинации.

В същото време броят на чуждестранните туристи в Япония е спаднал от близо 32 милиона през 2019 г. до едва 250 000 през 2021 г. В резултат на това много от туристическите компании в страната преработиха своите продукти, за да отговарят на местните интереси, а не толкова на външните посетители.

За японските туристи посещенията на големите градове не са особено интересни. Те избират преживявания на открито, пешеходни турове сред природата или почивки в местните спа центрове.

Причината, поради която някои японци предпочитат границите им да останат затворени, е, че туристическият поток в някои части на страната преди пандемията наистина беше огромен. Япония посрещна близо 32 милиона международни посетители през 2019 г., а 10 години по-рано броят им беше едва 6.8 милиона, според Японската туристическа агенция.
Бързото нарастване на туристите причини редица проблеми, включително и в старата столица Киото, която е една от ключовите дестинации за чуждестранните посетители. Сега жителите на града твърдят, че най-накрая „тишината се е завърнала“.

Повече от 65% от анкетираните в проучване, проведено от японската медийна група NHK, заявяват, че са съгласни с противоепидемичните мерки, а някои от тях дори смятат, че те трябва да бъдат засилени.

Чуждестранните посетители в Япония вероятно ще се нуждаят от множество тестове за COVID-19, дори границите да бъдат отворени.

Имайки предвид тези обществени настроения, както и факта, че външният туризъм генерира по-малко от 5% за общия брутен вътрешен продукт на Япония, правителството може и да изчака с разхлабването на мерките, приоритизирайки други индустрии, смятат анализаторите, цитирани от CNBC.