Хотели

След 31 май бежанци от Украйна няма да се настаняват в хотели

   
След 31 май бежанци от Украйна няма да се настаняват в хотели

След 31 май бежанците от Украйна няма да се настаняват в хотели. Това стана ясно от брифинг на Националния щаб за бежанците.

„Тези хора намериха едно сигурно и безопасно място у нас. Втората страна на тази мярка беше, че по този начин се подпомогна и българската икономика в лицето на заетите в туристическата индустрия“, каза председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Тя изнесе и актуални данни за ситуацията у нас. Към 12 май 252 826 души са влезли в България след началото на войната в Украйна. 148 591 вече са напуснали страната ни, а 104 235 пребивават у нас.

Регистрираните за временна закрила са 102 522 души, което ни поставя на първо място сред държавите членки, приели най-много хора в ЕС.

Жените са 52 хиляди, а децата – 40 658. Непълнолетните и непридружени лица са 436.

„Приоритет е интеграцията на тези хора в приемащото общество. Близо 70% от украинските граждани имат нагласа да работят в страната и то бързо да започнат работа. Около 10% ще започнат при условие, че децата им са приети за отглеждане в дневен център или родителски колектив“, каза Тошева.

Тя допълни, че голям брой от бежанците са изразили желание да живеят на външни адреси, а не да бъдат настанявани в бази.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати