Новини Хотели

Някои бежанци може да останат в хотелите, държавата ще дава 15 лв. на ден

   
Някои бежанци може да останат в хотелите, държавата ще дава 15 лв. на ден

Възможно е някои бежанци все пак да останат в хотелите, където са настанени. Правят се разчет до 15 лев на ден, там където могат и искат да останат, каза пред бТВ шефката на агенцията за бежанците Мариана Тошева. В момента правителството плаща 40 лв. на ден на хотел за настанен бежанец от Украйна, но те трябва да ги напуснат до края на този месец, тъй като започва активният туристически сезон. В последните седмици бяха излъчени поредица от телевизионни репортажи, в които хотелиери и някои от бежанците искаха да останат в хотелите и след 31 май. 

Тошева разказа, че се прави организацията на сложната стъпка по преместването на украинците. До края на деня за тях ще бъде пусната дигитална платформа, на която ще трябва да се регистрират, за да се види кой къде ще бъде насочен. В момента има 63 127 бежанци, настанени на държавна издръжка в хотели. Почти всички от тях са майки, жени, с деца. 

Единият вариант са държавните почивни бази, като от четвъртък насам там осигурените места малко са се увеличили, каза Тошева - вече има 35 000 потвърдени и проверени места. Тези места ще трябва да бъдат съобразени с нуждите на хората - някои от тях са болни и имат нужда от достъп до болница, други вече работят и не биха могли да се преместят далеч от работното място и т.н. Именно това ще е целта на платформата.

У нас все още у нас има 103 469 украинци. За събота Тошева даде данни, че са влезли 2441 души, а са напуснали 2792, като според нея тази тенденция се наблюдава от седмица. Тя не знае дали те се връщат в Украйна или заминават за други страни от Западна Европа.

Третият вариант е част от хората да излязат на външни адреси. За работещите ще има вариант през работодателя да се плащат до 400 лв. месечно за три месеца помощ за наем.

Резервният план е да се отворят общежития и спортни бази, като има уверения от Върховния комисариат на бежанците, че от складове в Турция ще получим необходимото за това оборудване, каза още шефката на агенцията за бежанците.

Тошева не приема констатациите, че държавата се забави с всичката тази организация. "Искахме да видим в какви темпове ще се развиват настроенията на хората", коментира тя. "Всеки момент" се очаква да са готови и разчетите къде и какви детски центрове за украинските деца да се отворят, като много украинки имат желание да работят в тях срещу възнаграждение. До преди няколко седмици 9000 бяха поискали да започнат работа. 

Тошева увери, че бежанците имат право на избор. "Това е основното, във втория етап трябва да им помогнем да намерят път към нормален живот", коментира днес тя. И повтори, че е "страшно важно да се започне с нормално ежедневие - ходене на работа, грижа за децата в дневни центрове". Никой няма да остане на улицата, увери Тошева. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати