Събития

Българка покори Еверест и Лхотце за 2 дни

  17.05.2022 11:54  
Българка покори Еверест и Лхотце за 2 дни

Българката Силвия Аздреева покори два осемхилядника в рамките на два дни - Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м). Водачи на експедицията са били Нирмал Пурджа и четирима шерпи, сред които и опитният Лакпа Денди, съобщават от агенцията организатор Elite Exped.

"Мисията за първата ни група е изпълнена! *100 процента успеваемост! Нашата невероятна първа група за нашия екип на Еверест/Лхотсе постигна целта си. С перфектния прозорец за времето за срещата на върха, тяхното търпение беше възнаградено. Този екип беше брилянтен – наистина силен, позитивен и решен да се учи и да бъде най-добрият. Ние @eliteexped имахме удоволствието да ви напътстваме и да наблюдаваме как израствате силни и уверени – не бихме могли да се гордеем повече с вас! Уважаваме вашите усилия, упорита работа и търпение, далеч от семействата ви през последния месец, написаха организаторите.

Силвия Аздреева е втората жена от България, стъпила на Еверест, и първата на Лхотце. Тя е четвъртият представител на страната ни, който покорява Лхотце след познатите имена на Христо Проданов, Атанас Скатов и Иван Томов. Досега най-високото постижение на българката е изкачването на Ама Даблан (6812 метра) в Хималаите.