Новини Турагенции

Кога е подходящото време да посетим Испания?

  20.05.2022 09:15  
Кога е подходящото време да посетим Испания?

Испания е дестинация, изпълнена с история, притежаваща възхитителна кулинарна сцена и разнообразен пейзаж, идеален както за бягство от града, така и за планински преходи или плажно приключение. Ето всичко, което трябва да знаете за избора на най-доброто време за пътуване до Испания.

Най-подходящият метеорологичен сезон 

Испания е сравнително голяма страна с разнообразни екосистеми и климат, така че - независимо кога я посещавате, трябва да очаквате поне малко слънце. Населението й се радва на около 3000 слънчеви часа всяка година. Пролетните месеци (от март до юни) са най-умерени. Тъй като територията е голяма, ще използваме за отправна точка столицата. В Мадрид средните температури се повишават от 10 градуса през март до 22 през юни. Важно е да се отбележи, че април и май са най-дъждовните месеци.

Юли до септември са най-топлите месеци, като температурите достигат пиковата си средна стойност от 25 градуса през юли. Това е и месецът, в който можете да очаквате най-малко дъжд. Това прави лятото най-подходящото време да излезете от града и да посетите крайбрежието на Испания или дори да пътувате до Канарските острови, за да се потопите в океана.

Септември до декември застудява, като температурите падат от 20 до 5 градуса. А от януари до март става доста хладно, като най-ниската средна температура от 4 градуса е характерна за първия месец на годината.

Пиковият сезон

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Испания е най-посещавана от туристи от Обединеното кралство, Германия и Франция, като има значително увеличение на посетителите и от Съединените щати. Популярността на дестинацията нараства през последното десетилетие, като през 2019 г. страната е посетена от 125 милиона души (пандемията драстично повлиява на тези числа.) Основният туристически сезон в Испания е през лятото и началото на есента, когато европейските нации се отправят към плажовете й за лятна ваканция.

Тогава цените са по-високи, а забележителностите и заведенията по-натоварени. Ако искате да посетите Испания през високия сезон, не забравяйте да направите резервации за всичко възможно най-рано, съветва T+L, цитирани от Profit.bg.

Най-спокойното време 

Най-спокойното време за посещение на Испания е през най-студените месеци - от ноември до февруари. През това време много морски курорти затварят за сезона, но можете да се насладите на градовете или да се отправите към ски курортите в страната.

Най-евтиното време 

Според Hotels.com най-евтиното време за посещение на Испания е от декември до март, което съвпада както с най-студените месеци, така и с най-ненатоварения туристически сезон. Въпреки това има какво да видите и правите, като например да посетите някои доста известни коледни базари.

Най-доброто време за посещение на фестивали 

Има още едно нещо, което трябва да имате предвид, когато планирате пътуване до Испания: изглежда, че тази нация има някакъв празник във всеки ден от годината.

Някои от най-известните й фестивали включват Semana Santa (Страстната седмица) обикновено в средата на април и винаги покрай Великден, San Fermin (Pamplona Bull Run) през юли и Tomatina (Битката с домати), отбелязвана ежегодно през последната сряда на август. Вижте годишния календар на събитията тук, за да планирате пътуването си.